U Sarajevu je važno: Kako se odbraniti od nasilnika na ulici, u liftu, haustoru... (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu je važno: Kako se odbraniti od nasilnika na ulici, u liftu, haustoru... (VIDEO)

Niste sigurni u haustoru, niste sigurni u tramvaju, niste sigurni dok podižete novac na bankomatu, niste sigurni u automobilu, niste sigurni ni u vlastitom domu... 

Da li ste ikada razmišljali o tome kako biste se odbranili u slučaju da vas neko napadne? 

Priredili: Sanja Šabanadžović i Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

Krav Maga je optimalan sistem samoodbrane i predstavlja najefikasniju odbrambenu vještinu na svijetu - to nije sport, nema sistem takmičenja, niti postoje pravila i ograničenja koja je nužno poštovati. To je hibrid borilačkih vještina i sadrži elemente drugih borilačkih sportova. 

"To je ultimativni sistem samoodbrane za savladavanje jednog ili više napadača, koji pruža realna rješenja kako da izbjegnete konflikt i sigurno dođete kući. Krav Maga na hebrejskom znači bliska borba, koju je osmislio Imi Lihtenfeld, osnivač najveće Krav Maga organizacije u svijetu (IKMF) i ujedno osoba koja je kreirala Krav Maga za potrebe izraelske vojske, neposredno nakon Drugog svjetskog rata. To danas koriste mnoge specijalne i vojne, policijske jedinice širom svijeta, poput CIA, FBI, SAS, Legija stranaca...", pojašnjava za Radiosarajevo.ba Senad Džanović

Krav Maga može trenirati svaka osoba bez obzira na spol, dob, sa i bez iskustva u drugim sportovima i neovisno od fizičke snage ili kondicije. 

"Vi se ne prilagođavate tehnici, već kad se nađete u ovakvoj situaciji vi morate da nametnete svoj tempo. Sve se zasniva na brzom i jednostavnom odgovoru. Kad vam neko stavi nož pod grlo, vi znate da je vaš život u pitanju. Bitno je da vaše tijelo reagira prirodno, da ga sklanjate od udarca, od prijetnji. To je jedan od principa IKMF-a, (200 posto odbrana) da sklonite prijetnju od svog tijela, eliminirate prijetnju/napadača, reagirate instinktivno, cilj je da sigurno dođete kući. Danas su napadači toliko samouvjereni da jednom rukom nastoje napasti, prijetiti, gušiti/daviti, riješiti sve, ono što oni ne očekuju jeste djevojku/momka koji će reagirati na to

Krav Maga se upravo bazira na tome da koristi iznenađenje kao prednost. Onog momenta kad reagirate i sklonite nož od sebe, i uputite udarac, taj napadač nije isti, doživio je iznenađenje, šok, i to se koristi kako biste što prije pobjegli s mjesta napada. Ali prije svega, mi uvijek kažemo da nikada nijedan telefon, novčanik, sat, narukvica, nije vrijedna života, ni posjekotine...", dodaje naš sagovornik. 

Kako se trenira Krav Maga? 

Vrlo jednostavno – da biste pobjegli morate trčati. Tako da kad dođete na trening, trčite deset minuta bez pauze, a ako niste u dobroj kondiciji, morate dostići tih deset minuta, i još 10-15 minuta fizičke snage funkcionalnih treninga... 

"Kad uradite trbušnjake možete brže da ustanete, kad uradite čučanj, možete jače udariti nogom, a sklekove kada uradite, onda možete da se odgurnete i izbjegnete napad. Može vam se desiti situacija da idete s djetetom, djevojkom, suprugom, mlađim bratom, sestrom tada se situacija mijenja, tada visina, veličina, broj napadača ne igra nikakvu ulogu jer ste spremni uraditi sve da zaštite svoje bližnje. A Krav Maga se i oslanja na taj instinkt", dodaje on.

Kada uđete u prodavnicu ili kafić, skenirajte okolinu. Ako shvatite da vam je nešto sumnjivo, idite odatle. Postoje istraživanja koja pokazuju da u preko 85 posto slučajeva napada, žrtva osjeti da nešto nije uredu, da bi se nešto moglo desiti, ali ne reagira. To je strašna cifra. Osnovni principi Krav Maga – jednostavnost, iznenađenje, brzo reagiranje, bježanje, skeniranje okoline i korištenje predmeta u blizini za samoodbranu. Nosite torbicu, kišobran, sve možete koristiti za samoodbranu, imate ključeve, dezodorans... sve to možete iskoristiti da odbijete napad. 

Specifično je za žensku samoodbranu korištenje glasa, vrisnuti nekome iz blizine na uho, može kreirati distancu dovoljnu za reakciju kroz tehniku samoodbrane ili čak za bježanje. U slučaju tjelesnog napada preporučuju se udarci u slabinske tačke: grlo, vrat, oči, nos, uši, solarni pleksus, genitalije, koljena, pa čak i stopala (pokušajte nekoga nagaziti štiklom, pustit će odmah).

"Ako možete da se odbranite, učinite to da onesposobite napadača dovoljno da možete pobjeći. Ne trebate ostajati da 'dovršite posao', jer je poenta da se vi sigurno izvučete iz te situacije", poručuje Džanović. 

Inače, Internacionalna Krav Maga Federacija predstavništvo za BiH postoji od 2011. godine i vrši obuku na dvije lokacije u Sarajevu: Centar za sport i rekreaciju porodice na Malti i Sportski klub Opstanak na Breki. Osim Sarajeva, IKMF BiH ima klubove u Zenici, Maglaju, Visokom, Travniku...

Krav Maga mogu trenirati djeca, mladi i odrasli, a jedini kriterij koji ne dozvoljava treniranje jeste agresivno i nasilničko ponašanje i kriminalni dosje. Među brojnim projektima koju uključuju i seminare/treninge za brojne bh. policijske jedinice (Specijalna policijska jedinice FUP, Sudska policija FBiH), tu su i pro bono treninzi s djecom iz Doma za nezbrinutu djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu.

A za djevojke koje bi željele saznati kako to izgledaju treninzi Krav Maga, portal Radiosarajevo.ba u saradnji s IKMF BiH, poklanja besplatnu mjesečnu članarinu za dvije čitateljice koje se jave u naš Facebook inbox.

U nastavku pogledajte nekoliko tehnika samoodbrane Krav Maga, snimljenih pred kamerom portala Radiosarajevo.ba.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije