U sarajevskim vrtićima više nema margarina

Radiosarajevo.ba
U sarajevskim vrtićima više nema margarina

Jelovnici u vrtićima jedna su od čestih roditeljskih briga, a dešavalo se da kvalitet i raznovrsnost hrane u proteklim godinama budu i razlog nezadovoljstva.

Direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović Halilović, koja je na čelo institucije postavljena prije nešto manje od godinu dana, kao jedan od prioriteta je postavila korekciju jelovnika u skladu sa preporukama nutricionista. U intervjuu koji je dala našem portalu u julu 2012 pojasnila je da se zbog ranije preuzetih obaveza prema dostavljačima, promjene u jelovnicima uvode postepeno, ali sa dobrom namjerom. 

Ovih dana iz direkcije sarajevskih vrtića stiže vijest da se od mjeseca februara kao sastavni dio doručka ili užine više neće servirati margarin, s obzirom na niske nutritivne vrijednosti ove namirnice.

Do ove promjene došlo je na osnovu preporuka nutricionista i inicijative roditelja.

Iako je margarin cijenom bio mnogo prihvatljivije rješenje, umjesto ove namirnice od sada će se koristiti maslac i mileram, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Jovanivć-Halilović. 

Izbačene paštete, salame, sokovi na razmućivanje...

Margarin nije prva namirnica koja se našla na listi nepoželjnih. Sa dolaskom novog rukovodstva iz jelovnika su uklonjeni sokovi na razmućivanje, umjesto kojih djeca, kad su žedna, sada piju vodu odnosno čaj.

Odzvonilo je i karameliziranom mlijeku, salamama i paštetama, a umjesto njih uvedeni su prirodni i  voćni jogurt, zobene pahuljice, tunjevina, sardine, jaja, a kada to budžet dozvoli - i voće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije