U sarajevskim vrtićima premalo odgajatelja

Radiosarajevo.ba
U sarajevskim vrtićima premalo odgajatelja


Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva nedostaje čak 20 uposlenika, a s djecom u vrtićima uopšte ne rade psiholozi, pedijatri, defektolozi i logopedi.

Istakla je to u dopisu Ministarstva obrazovanja i nauke novadirektorica Djece Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović, piše danas Oslobođenje.

Budžetom je predviđeno da u ovoj ustanovi ove godine bude uposleno 298 radnika, a trenutno njih još 20 radi na određeno vrijeme, pa će tako nakon prestanka ugovora ustanova ostati bez ovih uposlenika.

„Naš najveći problem je nedostatak odgajatelja i spremačica, a grupe djece po vrtićima prelaze i maksimum“, kazala je Jovanović-Halilović.

Kako ustanova nema uposlene psihologe, pedijatre, defektologe i logopede, direktorica je predlagala da se organizuje savjetovalište na jednom mjestu, gdje bi ovi stručnjaci radili barem jednom sedmično.

„Svi imaju tu priču da su osjetljivi na najmlađe, ali onda treba djeci osigurati uslove“, kazala je direktorica za Oslobođenje.

Pored toga, Vijeće roditelja je dostavilo spisak prioriteta, tražeći osiguranje dvorišta oko obdaništa, zamjenu mokrih čvorova, madraca na krevetima…

Jovanović-Halilović ističe i dobru saradnju s opštinama, koje često finansijski pripomognu, uglavnom kada su u pitanju sanacije zgrada vrtića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije