U sarajevske vrtiće nije upisano 59 djece

Radiosarajevo.ba
U sarajevske vrtiće nije upisano 59 djece

Za upis mališana u sarajevske vrtiće prijavljeno je 648 djece, ali je 59 zahtjeva odbijeno zbog prostornih i kadrovskih ograničenja.

"Najveći problem imamo u općini Novi Grad. Na tom području je veliki broj djece, a malo objekata, tako da su odbijenice za mališane prijavljene u vrtićima Dječiji grad na Mojmilu i Srećica na Dobrinji, dok u ostalim objektima nemamo listi čekanja. Kada sumiramo rezultate iz svih organizacionih jedinica, planirano je da 1. augusta raspišemo i drugi rok za vrtiće u kojima će biti mjesta", rekla je za Oslobođenje Alma Đulić, pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva.

U organizacionim jedinicama u općinama Stari Grad i Novo Sarajevo nema listi čekanja i u većini slučajeva se primaju svi mališani koji apliciraju.

Cijena boravka u vrtićima je ostala ista kao prethodnih godina, pa tako cjelodnevni boravak košta 140, a poludnevni 100 KM. U vrtiće se mogu upisati djeca starosti od šest mjeseci pa sve do polaska u školu.

Drugi upisni rok i za predškolsko

U javnom pozivu za pohađanje obaveznog programa u godini pred polazak u školu evidentirano je 913 zahtjeva i svi su pozitivno riješeni. I za ovu grupu mališana će biti otvoren drugi upisni rok u augustu, kada se očekuje veći odziv, jer je pohađanje 150 sati programa pred polazak u školu koji se realizuje u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS-a obavezan.

"Imali smo prethodnih godina slučajeve da nam dolaze roditelji u toku školske godine i upisuju djecu, ali apelujemo na njih da ispoštuju rokove. Obveznici ovoga programa su djeca koja će 1. septembra ove godine imati navršenih pet godina", istakla je Đulić u razgovoru za Oslobođenje.

Prijave za pohađanje obaveznog programa u vrtićima JU Djeca Sarajeva će se podnositi u Ulici Šenoina bb, vrtićima Dječiji grad i Ribica, a drugi upisni rok u cjelodnevni razvojni program u vrtićima Skenderija, Iskrica, Kekec i Dječiji grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije