U ratu 'Pazi, snajper', u miru 'Pazi, muzej'

Radiosarajevo.ba
U ratu 'Pazi, snajper', u miru 'Pazi, muzej'

Građane Sarajeva su prethodnih dana zaintrigirale table Pazi, muzej, a fotografije natpisa koji nas podsjeća na ratni period i natpis Pazi, snajper, mogle su se vidjeti na društvenim mrežama i portalima.

Natpis Pazi, muzej zapravo je prostorna intervencija izvedena u muzejskom kvartu Sarajeva i konceptualni je rad skulptorice Nardine Zubanović. Ova umjetnička in situ intervencija odnosi se na stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u BiH.


FOTO: Nikola Blagojević

Rad se sastoji od kartonskih tabli nastalih po uzoru na ratnu sarajevsku tablu Pazi, snajper! (1992). Ta ratna tabla upozorenja danas je izložena kao eksponat u Historijskom muzeju u sklopu postavke Opkoljeno Sarajevo.

Uočljive table Pazi, muzej! nastale po uzoru na ratnu tablu, postavljene su na dvije bandere nedaleko od Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Prema riječima historičarke umjetnosti Taide Kusturice, ovaj "rad direktno upućuje i preispituje status umjetnika, institucija kulture unutar društvenog stanja svijesti, kao i otvaranje pitanja odgovornosti društva, umjetnika, ali i politikâ institucija i politike države. Autoričin rad Pazi, muzej direktno apelira na goruće pitanje u BiH, a to je raspad kulturne djelatnosti, zatvaranje vrata muzeja i galerija, poistovjećuju i trenutno stanje sa stanjem ratne agresije, s notornom činjenicom da ova današnja agresija nema 'jasan' izvor destrukcije, ona je rasplinuta u svojoj simboličnoj auri, odgovornosti su podjednako raspoređene u jednom diplomatskom okviru gdje svi uživaju isto pravo, pravo opscenog vlastodržačkog kompromisa."

Rad Pazi, muzej dio je nedavno održane umjetničke izložbe ZID upriličene u Historijskom muzeju na kojoj je svoje radove prikazalo preko 20 lokalnih umjetnika, članova Kolektiv Kreaktiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije