U ponedjeljak probni popis stanovništva

Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak probni popis stanovništva


Bosna i Hercegovina je jedna od tri zemlje u svijetu u kojoj još nije urađen popis stanovništva. Prošle su dvije decenije od zadnjeg popisa u našoj zemlji. Međutim, kako je najavljeno, probni popis u BiH počet će sutra i trajat će do 29. oktobra, a bit će obavljen u 60 popisnih krugova, a jedan krug obuhvata oko stotinu domaćinstava.

Probni popis koštat će 200.000 KM koje su obezbijeđene iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko. Popisnica koja tretira osobe ima 45 pitanja, a popisnica koja tretira stanove i domaćinstva 36. Odgovore na pitanja daje član domaćinstva koji može dati relevantne odgovore, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili staratelji, javlja Srna

Probni popis treba da simulira popis u 60 popisnih krugova, 33 u Federaciji BiH ,21 u Republici Srpskoj i sedam u distriktu Brčko. U FBiH bit će proveden u 19 općina kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika.

Popis će se provesti u: Bihaću, Cazinu, Orašju, Tuzli, Lukavcu, Zenici, Kaknju, Goraždu, Travniku, Mostaru, Neumu, Širokom Brijegu, Livnu, a na području Sarajeva u općinama Centar, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilijaš. 

Konačni i kompletni popis stanovništva održaće se 2013. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije