U petak u Sarajevu promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića

2
Radiosarajevo.ba
U petak u Sarajevu promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića
Foto: Ustupljene fotografije / 'Diskurs o bosanstvu' Senadina Lavića

U sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad - Sarajevo 20. januara 2023. godine, s početkom u 18 sati, bit će održana promocija knjige Diskurs o bosanstvu autora, prof. dr. Senadina Lavića.

O Lavićevoj knjizi će govoriti prof. dr. Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka, doc. dr. Tomislav Tadić sa sarajevskog Filozofskog fakulteta, doc. dr. Amer Osmić sa Odsjeka sociologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dok će moderator promocije djela biti Mustafa Mujkić.

Govoreći o tome što je bosanstvo u političkom smislu, autor Lavić je istakao kako unazad 150 godina Bosna i Hercegovina trpi neprestane hegemonijske koncepcije koje dolaze izvan Bosne, a takva jedna koncepcija je, kako je kazao, srpstvo, hrvatstvo, jugoslovenstvo, turčijat također, austrougarska podsjećanja i drugo.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Senadin Lavić: Etničke političke stranke kao trojanski konji u Bosni

Senadin Lavić: Etničke političke stranke kao trojanski konji u Bosni

"Dakle, mi stalno crpimo neke druge ideološke koncepte koji nisu iz Bosne i sve što smo živjeli u političkom smislu u zadnjih 150 godina bilo je u stvari simulakrum nečega drugoga i prvi put imamo mogućnost da razvijamo vlastiti politički koncept koji misli Bosnu kao cjelinu i odnosi se na sve njezine građane. To je koncept koji nije etničko-religijske naravi, to je političko-građanski, političko-pravni koncept koji podrazumijeva da je građanin najveća vrijednost jednoga društva, jedne države, ne kolektiv, ne grupa, ne pleme, ne neka velika organizirana zajednica nego građanin", kazao je ranije Lavić.

Senadin Lavić rođen je 1965. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Na ovom fakultetu nastavlja i poslijediplomski studij te doktorira 2003. godine, a od 1997. godine radi na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije