U ovom dijelu BiH problem sa vidom i sluhom identificiran kod 11.000 učenika

0
Fena
U ovom dijelu BiH problem sa vidom i sluhom identificiran kod 11.000 učenika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Djeca u školi / Ilustracija

Uoči Svjetskog dana zdravlja iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) ukazali su na problem sa sluhom, vidom ili LMS-om, koji je identificiran kod 11.000 učenika u Zeničko-dobojskom kantonu.

Tokom skrininga za rano otkrivanje poremećaja vida u jednoj od škola u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), tim Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) zabilježili su jedan upečatljiv slučaj, koji dramatično ukazuje na potrebu kontinuiranih i češćih pregleda školske djece.

"Tokom skrininga kod učenika završnih razreda osnovne škole, dakle djeteta od 14-15 godina, koji inače sjedi u posljednjoj klupi nakon screening pregleda vida, utvrđen je jako loš vid, odnosno orjentaciono dioptrija minus 6 do minus 7, na oba oka. Nije bio ni svjestan da ne vidi, a kompletno funkcioniranje u školi i kući podredio je tom nedostatku, kojeg nisu bili svjesni ni roditelji. Da je pregledan, na vrijeme bi dobio svoje naočale i njegov kvalitet života bi bio puno bolji", kazao je doc. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Simptomi koji mogu ukazati na problem sa vidom mogu biti, osim zamućenog vida, naginjanje glave pri gledanju, stiskanje i trljanje očiju, te čeone glavobolje. Kada je u pitanju bilo koji preventivni pregled, on je od izuzetnog značaja za pravovremeno djelovanje i ordiniranje određene terapije i terapeutskih vježbi ili pomagala (naočale, slušni aparat, korzet, ortopedski ulošci, vježbe itd.)

"Postoje naravno i oni slučajevi, na koje smo ponosni, gdje su djeca bila pregledana prije šest ili sedam godina i gdje je nakon određenih terapijskih postupaka korigirano i poboljšano zdravlje djeteta, a oni su bili u stanju ispuniti vlastite potencijale i nisu imali otežavajuće okolnosti, jer je na vrijeme uočen problem. Roditeljima želimo podići svijest o važnosti preventivnih pregleda. Kao što sam naziv kaže, njima se preveniraju teži oblici, jer se otkriju na vrijeme, kada postoje razne metode poboljšanja uz minimalna finansijska sredstva. Nekada su to naočale, nekada je samo ispiranje uha, ortopedski ulošci itd", ističe Hasanica.

Rezultati preventivnih pregleda govore dodatno o njihovom značaju. Tokom preventivnih pregleda vida, od školske 2013./2014. do danas, pregledano 54.246 učenika, a problem s vidom je detektovan kod 4.918 učenika (9,1 posto).

U istom periodu skrining sluha je obavljen kod 31.594 učenika; a problem su imali njih 681 (2,2 posto). Od školske 2015/2016 se provodi i skrining lokomotornog sistema (kičma, kičmeni stub, stopala). Pregledano je 36.864 učenika, a dijagnosticiran je potencijalni problem kod njih 5.352 (14,5 posto), saopćeno je iz INZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije