U nekoliko bh. gradova danas obilježen Svjetski dan slobode medija

Fena
U nekoliko bh. gradova danas obilježen Svjetski dan slobode medija
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH danas su iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova poslali poruku da mediji moraju biti slobodni i da su temelj demokratije.

U povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, organizirali su kampanju ''Građani i novinari zajedno u borbi za istinu'' u okviru koje su građane na gradskim trgovima informirali o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija.

Također, dijeljeni su kodeksi za štampu i online medije. Predstavnici Vijeća za štampu i Omladinske novinske asocijacije razgovarali su sa stanovnicima Sarajeva, Banje Luke, Breze, Goražda, Mostara, Pala, Srebrenika i Tuzle.

Projekt-koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu Maida Bahto-Kestendžić u Sarajevu je kazala da stanje u medijima uvijek može biti bolje.

Istakla je da je Vijeće od početka 2017. zaprimilo 161 žalbu na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 89 odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

"Sloboda medija je nešto što svi zajedno moramo čuvati jer je to preduvjet za demokratsko društvo kakvo BiH nastoji biti", naglasila je Bahto- Kestendžić.

Dodala je da je veliki broj žalbi riješen samoregulacijom, objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanja komentara, te da je to pokazatelj da printani i online mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju medija.

Iz Vijeće je poručeno da su oni posrednik prema štampanim i online medijima u BiH.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije