U junu počinju radovi na južnoj longitudinali

Radiosarajevo.ba
U junu počinju radovi na južnoj longitudinali


Prva faza izgradnje južne longitudinale od mosta Suade i Olge do ulice Derviša numića počinje polovinom juna, regulisano je danas potpisanim ugovorom između Ministarstva saobraćaja, Direkcije za puteve KS i domaćeg izvođača radova mostarske firme HP Investing.

Polovinom juna počinje prva faza izgradnje i rekonstrukcije sarajevske saobraćajnice Južna longitudinala od mosta Suade i Olge do ulice Derviša Numića.

Cijena građevinskih radova iznosi oko 4,5 miliona KM. Rok za završetak radova je godinu dana.

U sklopu rekonstrukcije Južne longitudinale izmjestit će se sa saobraćajnice vodovodna i kanalizaciona mreža, a saobraćaj se neće zaustavljati prilikom radova, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica, naglasio je da se radi o nastavku projekata koji su razrađeni u Strategiji razvoja KS-a.

"To će biti jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu", kazao je Bubica.



Direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj istaknuo je da je Južna longitudinala drugi prsten u Sarajevu pored glavne ceste koja ide od Ilidže do Baščaršije.

"Ova saobraćajnica će ići od novog mosta kod Vijećnice s dvije trake iza Careve džamije i Trga At mejdana. Onda se nastavlja na ulice Hamdije Kreševljakovića, Tereziju i dalje preko Grbavice prema Dobrinji", pojasnio je Zolj.

Kada se završio ovaj projekt brzina kojom će se moći kretati vozila bit će 60 kilometara na sat. Izgradit će se četiri saobraćajne trake po dvije za svaki smjer kretanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije