U Galeriji ALU otvorena izložba sto plakata o temi ekstremizma

Fena
U Galeriji ALU otvorena izložba sto plakata o temi ekstremizma
Izložba 100 plakata za eliminaciju ekstremizma "Make Extremism History" u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je danas u Galeriji te ustanove.

Izložba tematizira borbu protiv ekstremizma u svim oblicima, viđenu i iskazanu umijećem grafičkih dizajnera iz više od 50 zemalja svijeta. Na konkurs koji je organizacija Poster for Tomorrow objavila ove godine je stiglo 5.300 prijava.

Generalna sekretarka ULUPUBiH Mila Melank, koja je ove godine bila i članica žirija na otvaranju, navela je da se ova izložba može vidjeti istovremeno u 50 gradova. Ističe da je riječ o konkursu koji inspiriše dizajnere da na svoj način progovore o aktuelnim temama.

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH peti put organizuje izložbu plakata koji su posvećeni temama ljudskih prava.

Godine 2012. profesorica na katedri za grafički dizajn Dalida Karić- Hadžiahmetović je bila među 10 najboljih, s temom rodne jednakosti.

Ona je istakla da je za nju bila velika stvar što se njen plakat našao među deset najboljih. Također je podsjetila da su studenti ALU Sarajevo uspjeli biti među 400 najboljih što je uspjeh imajući u vidu konkurenciju od oko 5.000 radova.

Kad je riječ o grafičkom dizajnu i angažmanu ona je istakla da dizajn ne treba da služi samo marketingu.

Plakate koji se mogu vidjeti na izložbi odabrao je žiri od 100 dizajnera iz 45 zemalja, novinara i stručnjaka iz oblasti dizajna i umjetnosti, među kojima su ove godine bili grafički dizajneri Bojan Hadžihalilović i Mila Melank.

Projekt se realizuje u organizaciji ULUPUBiH-a, ALU Sarajevo i Poster for Tomorrow, uz podršku Ministarstva kulture Francuske, UNICEF-a i grada Pariza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije