U Federaciji BiH i dalje nema antitetanusa

Radiosarajevo.ba
U Federaciji BiH i dalje nema antitetanusa

U domovima zdravlja širom Federacije BiH, a posebno u Sarajevu, i dalje nema vakcina protiv tetanusa, a u onim rijetkima gdje ih još ima, čuvaju ih samo za hitne slučajeve.

U vrijeme velikih vrućina i povećanog broja ujeda zmija, pasa lutalica... građani su osuđeni na potragu za antitetanusom, a većina ih ovu vakcinu kupi tek u RS.  

Kako to obično biva u BiH, krivicu zbog nestašice ove vakcine niko ne želi preuzeti. Građani ispaštaju jer se ove vakcine koriste kao aktivna imunizacija i ljekari ih daju samo pacijentima u hitnim slučajevima, poput uboda na ekser ili neki drugi željezni predmet, te ako ih ujede miš, zmija ili pas.

Kako je za Avaz.ba izjavio portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić, higijensko-epidemiološka služba poslala je zahtjev za trebovanje veledrogeriji Pharma Maac, ali još  nikada nisu dobili odgovor. 

"Poslali smo zahtjev prije mjesec i nikada nam niko nije odgovorio, niti izvršio isporuku potrebnih doza. Domovi zdravlja i ambulante, jedostavno, ovise o veledrogerijama. Uz svu našu volju da pacijentima pružamo normalne zdravstvene usluge, to nismo u mogućnosti jer ne možemo dobiti potrebne količine vakcina, a trebali bismo imati kontinuirano snabdijevanje", kazao je Šarkić.

On je dalje napomenuo da su kontaktirali Pharma Maac, ali da su im poručili da ovih vakcina nema na stanju. Također, nije pojašnjeno zašto se ne obrate nekom drugom distributeru, dodajući da je Pharma Maac dobio tender za nabavku ovih vakcina. 

"Finansijskih problema nemamo, sve smo uredno plaćali. Na vrijeme smo planirali nabavku. I nama je u interesu da se ova tema konačno riješi, jer niko ne zna zašto nema antitetanusa ovdje na tržištu", dodao je Šarkić.

No, iz Pharma Maaca tvrde da je javna nabavka po ovoj tematici obavljena u oba entiteta te u Distriktu Brčko. Prema tim ugovorima, kako kažu, oni opskrbljuju antitetanusnom vakcinom RS i Distrikt Brčko.

"Federacija BiH ugovor je dodijelila drugom dobavljaču. Shodno tome, za nestašicu antitetanusa u FBiH svako bi se trebao obratiti nadležnim entitetskim organima. Napominjemo da nestašice u RS i Ditriktu Brčko nema" kazali su iz Pharma Maaca.

Raspisan tender

Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pojasnila je da su za ovakvu alarmantnu situaciju odgovorni zastupnici i distributer, ali i oni koji su dužni nabaviti ovu vakcinu.

"Način isporuke ne mora biti uvijek putem javne nabavke. Ako neko nije raspisao tender na vrijeme ili ga nije završio, vakcinu mogu kupiti kako bi prevazišli problem, pa naknadno raspisati tender", pojašnjava Grubiša.

Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo, kazala je da je ovu vakcinu teško nabaviti na tržištu u FBiH.

"Zdravstvene ustanove jesu dužne nabaviti vakcine, a nama je poznato da imaju problem i dobavljači, jer ga nema na tržištu", kaže Ravlija.

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sena Softić-Taljanović kazala je da vakcina antitetanusa imaju samo za svoje potrebe te da njihov distributer Sarajevo lijek uredno isporučuje naručene doze. 

"Antitetanus se ne daje prilikom ujeda krpelja ili nekog drugog insekta, jer su to lokalne rane koje se liječe drugim medicinskim sredstvima ili antibioticima", kaže Softić-Taljanović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije