U Brčanskoj ulici na Otoci pojavili se i miševi

Radiosarajevo.ba
U Brčanskoj ulici na Otoci pojavili se i miševi

Osim najezde žohara s kojima se sami ne mogu izboriti, stanari zgrade u Brčanskoj ulici na broju 14 još više su zabrinuti nakon što su se u stanu na 11. spratu pojavili i miševi.

Pretpostavljaju da su se glodari u stan uvukli iz smetljarnika, koji je kao i u susjednim zgradama u katastrofalnom stanju.

Inače, u neboderima na Otoci odvodi za smeće se skoro nikako ne čiste i sami od sebe predstavljaju opasnost po zdravlje stanara.

Godinu i po dana bez redovnih deratizacija

Pojava miševa u zgradama, kako kaže epidemiolog Šefik Pašagić, očekivana je jer godinu i po nije urađena nijedna redovna deratizacija u Kantonu, osim jedne interventne prošle godine. Jedini način da se situacija drži pod kontrolom je sistematska deratizacija koja bi se provodila dva puta godišnje.

Miljacka puna glodara

''Pojedinačne deratizacije i dezinsekcije u nekim zgradama ili stanovima nemaju nikakvog efekta. Nakon propalog tendera još nije raspisan drugi, pa ćemo imati sve više problema. Miljacka je puna glodara, ljudi stalno zovu, ali smo nemoćni. Treba hitno djelovati kada je u pitanju zdravlje ljudi'' kaže Pašagić.

On upozorava da su glodari veoma opasni jer mogu prenijeti zarazne bolesti kao što su leptospiroza, mišija groznica, žutica, salmonela... 

''Veliki je broj glodara i, ukoliko se ove godine ne provede deratizacija kako treba, neka nam je Bog na pomoći'' zaključuje Pašagić. 

Epidemiologinja Jelena Ravlija naglašava da su glodari pokazatelj higijenskog standarda, ali i uzrok ekonomskih šteta, zagađivanja hrane, piše Dnevni Avaz.

''U ovim okolnostima sniženog vodostaja rijeka opadanja kapaciteta otpadnih voda i redukcije njihovih prirodnih staništa povećan broj glodavaca ne predstavlja iznenađenje. No, ne treba zaboraviti naš odnos prema otpadnim tvarima, smetljištu, divljim odlagalištima. Pravimo sebi problem i uzgajamo te štetnike'', kaže Ravlija. 

Potrebna deratizacija čitavog naselja

Lirija Beća, referentica za tehničke poslove u "Hetigu", potvrdila je da je u Brčanskoj ulici urađena deratizacija u zajedničkim prostorijama i u stanu etažnog vlasnika.

''Međutim, veoma je teško iskorijeniti žohare u neboderima na Otoci i Alipašinom Polju. Da bi bilo efekta, potrebno je da se, osim zajedničkih prostorija, uradi dezinsekcija i u stanovima i zgradama u cijelom naselju'' ističe Beća.

Direktorica preduzeća "Kristal" Elzina Ahmetović kaže da imaju redovne ugovore s nekoliko upravitelja i privrednih subjekata. 

''Deratizacija i dezinsekcija nemaju nekog velikog efekta ukoliko se ne uradi kompletna zgrada, jer prelaze iz stana u stan'', kazala je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije