U BiH se plaća napuštanje stranke

Radiosarajevo.ba
U BiH se plaća napuštanje stranke

U bosanskohercegovačkoj politici ova praksa bila je nepoznata dok SDP nije pokrenuo tužbe protiv svojih bivših članova i u prvostepenom postupku, dobio sporove.

Sve je zasnovano na ugovorima koje su kandidati potpisali sa strankom prije izborne kampanje, istražila je Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere.

Da biste kao kandidat SDP-a učestvovali na izborima, s partijom morate potpisati ugovor.

Ona će finansirati vašu izbornu kampanju, a vi ćete, ako budete izabrani, SDP-u plaćati 15 posto od mjesečne zarade, 10 posto od primanja za rad u komisijama…

Odšteta 20 hiljada maraka

Ako u nekom trenutku odlučite napustiti partiju, nećete platiti samo zaostatke, već i 20.000 maraka odštete.

Vijećnica u jednom općinskom vijeću u Sarajevu, Ramiza Tabaković Muratović, SDP-u treba platiti 33 i pol hiljade maraka. Tako je u prvostepenom postupku presudio Općinski sud.

"Ja apsolutno ne osjećam obavezu da SDP-u trebam platiti taj iznos koji od mene traže. S obzirom i na potpisani ugovor. Ja jesam potpisala ugovor, ali tako što sam prvi put imala priliku da budem na listi i nisam znala da li i ostali članovi potpisuju te ugovore", kaže bivša članica SDP-a.

Član SDP-a Slobodan Popović kaže da njegova partija već duži niz godina s izabranim kandidatima potpisuje ugovore. Oni se razlikuju, u zavisnosti od nivoa vlasti.

"Mislim da je svaki poslanik morao u prva tri mjeseca mandata da uplati 1.500 maraka u budžet SDP-a. Sad govorim za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske", navodi Popović.

U centrali SDP-a tvrde kako ista pravila vrijede za sve članove.

Željko Komšić, koga je upravo ta partija kandidirala u državno Predsjedništvo, nije potpisao ugovor. Zato ga SDP nije ni mogao tužiti kada je na polovini mandata napustio partiju. 

Ako državni Parlament prihvati izmjene o kojima su se dogovorili SDP i SNSD, izborne liste ubuduće će biti zatvorene, a mandati će biti u rukama stranaka.

Mandat pripada nosiocu

No važeći Izborni zakon propisuje, tvrdi Suad Arnautović, da mandat pripada isključivo izabranom nosiocu mandata.

"Ako je slobodan mandat, sve što proističe iz tog mandata je također slobodno...Trebamo znati da politička stranka nije dioničko društvo. Vi ne možete ugovorom utvrđivati odnose između članstva i rukovodstva stranke - ko će dobiti dividendu, ko će materijalno proći, itd.", ocijenio je Arnautović, koji je član Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Na istom stajalištu, Izborna komisija je bila i 2007. kada je jedan poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučio stranci vratiti mandat.

Na to se, rekao je tada, obavezao izjavom da će u slučaju da ne odstupi, stranci platiti odštetu u iznosu 100.000 maraka.

CIK je tada utvrdio da takve izjave ništa ne vrijede. No ovaj put, zvaničan stav institucije je da su ugovori isključivo pitanje stranke i pojedinca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije