U BiH registrovano 230 osoba zaraženih HIV-om

Radiosarajevo.ba
U BiH registrovano 230 osoba zaraženih HIV-om


Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za zdravlje Republike Srpske, u BiH je trenutno registrovano 230 osoba zaraženih HIV virusom, uzročnikom bolesti AIDS.

Kod 130 osoba zabilježeno je prisustvo AIDS-a, od kojih se 64 nalaze na adekvatnom liječenju. Zabrinjavajuće je da bi stvarni broj oboljelih od ovog opakog virusa u našoj zemlji mogao biti dosta veći, s obzirom na to da virus može dugo mirovati. Također bez testiranja se ne može utvrditi da li je neko HIV pozitivan.

Povodom Međunarodnog memorijala svijeća, dana sjećanja na one koji su izgubili živote zbog AIDS-a, Asocijacija Margina uz pomoć Lokalnog volonterskog servisa i Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta u nedjelju je u Tuzli informisala građane o besplatnom i anonimnom testiranju na HIV/AIDS, te dijelila edukativne brošure, red ribbone i prezervative, javlja tuzlanski portal Tip.ba.

Brojni građani su imali priliku da na pripremljenoj 'pješačkoj stazi' od papira, pruže podršku osobama koje žive sa HIV-om, kao i oboljelim od AIDS-a, te napišu sve ono što ih podsjeća na ovaj datum.

''Memorijal svijeća je izražavanje podrške onima koji žive sa HIV-om i na koje HIV utiče. Asocijacija Margina je vođena idejom da javnost treba educirati i na taj način podići svjesnost o postojanju ovog problema i kroz kreativno osmišljene aktivnosti, stvoriti pozitivne stavove prema navedenoj populaciji'', saopćio je koordinator LVS-a, Zlatan Ligić.

Međunarodni Memorijal svijeća koordinira Globalna mreža ljudi koji žive sa HIV-om, a obilježava se svake treće nedjelje u maju u 115 zemalja širom svijeta. Pored toga što predstavlja dan sjećanja na žrtve AIDS-a, obilježavanje Memorijala je i izražavanje podrške onima koji žive sa HIV-om i na koje HIV utiče.

Asocijacija Margina iz Tuzle je, kao i ranijih godina, ovaj dan posvetila osobama koje u našoj sredini žive sa HIV-om, sa ciljem da široj zajednici približe ovaj javno zdravstveni fenomen, te na taj način dodatno utječe na smanjenje stigme i diskriminacije koja je prisutna.

Stigma i diskriminacija HIV-pozitivnih osoba u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije