U BiH godišnje bude posječeno 4.5 miliona kubika šume

Radiosarajevo.ba
U BiH godišnje bude posječeno 4.5 miliona kubika šume


Studije koje je smo proveli u Bosni i Hercegovini pokazale su da godišnje na nivou u BiH bude posječeno oko 4,5 miliona kubnih metara šume, od čega oko 30 posto predstavlja drvni otpad, potvrdila je Feni projekt- menadžerica UNDP-u BiH Amila Selmanagić-Bajrović povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, 21. marta.

Ona je istakla da na globalnom nivou godišnje bude uništeno 13 miliona hektara šume, što predstavlja površinu tri puta veću od BiH, te da će, nažalost, gubitak šuma biti nastavljen zbog klimatskih promjena, uprkos globalnim naporima UN-a za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Selmanagić-Bajrović je navela da po studiji energetskog sektora BiH, godišnji udio biomase koja se kao gorivo dobija iz drvnog otpada iznosi od 4,2 do 8,5 posto u ukupnoj potrošnji primarne energije, iako u teoriji, grijanje na biomasu, odnosno pelete, može dostići gotovo 14 posto ukupne potrošnje energije.

Naglasila je da je jedan od ciljeva UNDP-a u Bosni i Hercegovini i promocija korištenja drvnih ostataka putem grijanja na goriva biomase što također doprinosi i smanjenju emisije CO2.

Kao primjer dobre prakse korištenja biomase navela je i projekt unapređenja energetske efikasnosti zgrade Kulturnog centra u Bihaću, kojim će za 70 posto biti smanjenjeni godišnji troškovi grijanja (korištenjem biomase) u sistemu grijanja četiriju javnih institucija (Kulturnog centra, Muzeja AVNOJ-a, Umjetničke škole i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a).

Selmanagić-Bajrović je podsjetila da je u regiji Srebrenice u toku realizacija projekta “Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase”, čiji je cilj smanjenje emisije CO2 instaliranjem kotlovnica na biomasu u osnovnim školama u regiji Srebrenica.

''Očuvanje i racionalno korištenje šuma je i prilika da se u ovoj oblasti kreiraju nova radna mjesta jer je veoma značajan udio drvnog otpada u odnosu na ukupni nivo sječe. Također, potrebno je promovirati pošumljavanje i raditi na sprječavanju propadanja šumskog bogatstva jer šume predstavljaju važan faktor i kao sredstvo za borbu protiv smanjenja siromaštva'', istakla je Selmanagić-Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije