U bašti rezidencije Ambasade Italije tradicionalna proslava Dana Republike

V.A.Z.
U bašti rezidencije Ambasade Italije tradicionalna proslava Dana Republike
FOTO: Radiosarajevo.ba / proslava Dana Republike Italije u Sarajevu
U bašti rezidencije Ambasade Italije, u ponedjeljak u večernjim satima održana je tradicionalna proslava Dana Republike Italije.

Domaćin, ambasador Nicola Minasi sa suprugom, uz ostale zvaničnike ambasade, ugostio je dvjestotinjak zvanica iz političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života BiH.

"Ove godine dan Republike Italije bio je i prilika za formiranje nove vlade, nakon izbora u martu. Ne dešava se često da slavimo ova dva događaja zajedno”, rekao je na početku svog pozdravnog govora Minasi.

"Još jedan razlog za slavlje je to što je Italija preuzela predsjedanje OSCE-om, a tim povodom smo pripremili brojne aktivnosti. Već sutra imamo konferenciju posvećenu borbi za zaštitu zviždača. Tim povodom u Sarajevo je stigla i članica Parlamenta Italije Francesca Businarolo”, istaknuo je.

Ambasador je, u svom pozdravnom govoru, primijetio da Italija ove godine neće igrati na SP-u u nogometu, ali "treba dati šansu i drugima", našalio se.

Ali s dozom ozbiljnosti i ponosa istaknuo je značajnu suradnju na ekonomskom planu, a posebno u sektoru bankarstva - jedna od svake tri KM u našoj zemlji uložena je u italijanske banke.

proslava Dana Republike Italije u Sarajevu - undefinedPosebno priznanje bh. arhitekti Adiju Ćoroviću (FOTO: Radiosarajevo.ba) 
Posebno priznanje predsjednika Italije ovom je prilikom uručeno bh. arhitekti Adiju Ćoroviću koji već duži period radi na povezivanju naših i italijanskih arhitekata, a zaslužan je, između ostalog, iza sjajan izgled obnovljene zgrade Crvenog križa u Sarajevu. 

Podsjećamo, nacionalni praznik Dan Republike Italije obilježava se u znak sjećanja na ustavne reforme iz 1946. godine, kada je Italija proglašena republikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije