U Banjoj Luci preminuo pisac Nenad Radanović

Radiosarajevo.ba
U Banjoj Luci preminuo pisac Nenad Radanović

Društvo pisaca BiH obavijestilo je danas kolege i prijatelje, poznavaoce i poklonike književnog djela Nenada Radanovića da je taj uvaženi član Društva preminuo 29. oktobra u 77. godini u Banjoj Luci.

Sahrana Nenadu Radanoviću će biti obavljena u petak, 31. oktobra u Banjoj Luci na groblju Sveti Pantelija, Borik u 13 sati.

Nenad Radanović bio je prozni pisac, pjesnik, romanopisac i kritičar. Rođen je 13. marta 1938. godine u Marićki, BiH. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij književnosti i filozofije.

Književnim radom Nenad Radanović se bavio još od srednjoškolskih dana. Prve pripovijetke objavljuje u zagrebačkom omladinskom književnom časopisu Polet i drugim listovima i časopisima. Neke od tih pripovjedaka i sam ilustruje, otkrivajući svoj smisao i za slikarstvo. Prvu knjigu, zbirku pripovjedaka Čarobni opanci, objavljuje kao srednjoškolac 1956. godine, a u tom razdoblju je napisao i drugo svoje pripovjedačke djelo Dva djetinjstva. Slijede zbirke priča: Sreća,Sveti čovjek, Vremena, Tragovi, Putevi tišine. Objavio je roman Jakov 1971. godine, te zbirke poezije Psalmi o košuti, Tjesnac, Tuđina, Vrata jeseni i zbirku ratne lirike San i trava. Svoje eseje je sabrao u knjigama Ogledi i Znaci u vremenu.

Pripovijetke Nenada Radanovića su prevođene na engleski, francuski, turski, njemački, italijanski, rumunjski, španski, arapski, albanski i druge svjetske jezike, kao i njegova poezija u okviru predstavljanja modernog bosanskohercegovačkog pjesništva u inostranstvu.

Dobitnik je Nagrade grada Banja Luke "Veselin Masleša" 1961. godine, Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH 1964. godine, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1968. godine te Godišnje nagrade IP Svjetlost 1984. godine, saopšteno je iz Društva pisaca BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije