Tvorci cjeline - jubilej režijskog odsjeka na ASU

Radiosarajevo.ba
Tvorci cjeline - jubilej režijskog odsjeka na ASU


U Amfiteataru UNITIC-a u četvrtak 1. oktobra u 21,00 održat će se Gala večer Tvorci cjeline, povodom 20 godina od osnivanja Odsjeka za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U programu će učestovati: Jasna Žalica, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Mirjana Karanović, Damjana Černe, Leon Lučev, Nik Powell, Irma Alimanović, Maja Zećo, Emir Kapetanović, Miro Purivatra, Elma Tataragić, Lejla Jusić, Dino Šukalo, Brano Jakupović/Dubioza kolektiv i hip-hoperski duo As Dreamaers i reditelji Jasmila Žbanić, Srđan Vuletić, Dino Mustafić, Pjer Žalica, Ademir Kenović, Aida Begić Zubčević, Danis Tanović i Haris Pašović

Bit će izvedene neke od već klasičnih pjesama iz filmova Ničija zemlja, Gori vatra, Grbavica i predstve Klasni neprijatelj, te prikazani inserti iz filmova i predstava

Javnosti će biti će biti predstavljena knjiga Tvorci cjeline, u kojoj su objavljeni portreti 37 reditelja koji su diplomirali na ovom odjeku.

U nastavku obilježavanja, u petak 2. oktobra na Akademiji scenskih umjetnosti Nik Powell će održati master-class predavanje iz produkcije. Nik Powell je direktor National Film and Television School, London koja je jedna od najuglednijih svjetskih filmskih škola. On je filmski producent čiji filmovi su osvojili brojne nagrade i nominacije (Oscar, Zlatni globus, Cannes Film Festival, BAFTA, etc.). Potredsjednik je Upravnog odbora Evropske filmske akademije. Sa Richardom Brensonom osnovao je Virgin Records.

Istoga dana, 2. Oktobra na ASU će biti održan Okrugli sto na temu: BH režija. O fenomenu BH režije koja je postala veoma značajan umjtenički činilac evropskog filma i teatra i o budućnosti umjetnosti u BiH govorit će Nik Powell, direktor, National Film and television School, London; Srđan Karanović, reditelj iz Beograda; Nenad Polimac, filmski kritičar, glavni urednik magazina Globus, Zagreb; Ivan Medenica, teatarski kritičar, Vreme, Beograd; Damjana Černe, glumica Slovenskog mladinskog gledališča, Ljubljana, Mirjana Kranović, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd; Leon Lučev, glumac, Zagreb; Ivan Lalić, direktor Sterijinog pozorja, Novi Sad; Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala; i reditelji i glumci iz BiH.

U Kinu Meeting Point, 2. i 3. oktobra 2009. bice prikazano više od 30 izvanrednih dokumentarnih i katkih igranih filmova naših reditelja. To su filmovi koji su prikazani na desetinama svjetskih festivala, višestruko nagrađeni, a mnogi od njih su postali i klasici savremene bh. kinematografije.

U Kamernom teatru 55, 3. Oktobra 2009. biće izvedena predstava «Helverova noć» u režiji Dine Mustafića, koja je jedna od najvažnijih predstava savrmenog bh. teatra.

Ulaz na sve programe je slobdan.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije