TV Arte: Premijerno prikazan film o opsadi Sarajeva 'Le Siege'

Radiosarajevo.ba
TV Arte: Premijerno prikazan film o opsadi Sarajeva 'Le Siege'

Film Opsada ( Le Siège), dvadeset godina nakon prestanka rata, daje uvid u vrijeme najduže opsade jednoga grada u modernom ratovanju. 

U Sarajevu je tada prvi put boravio i Remy Ourdan, dopisnik francuskog lista Le Monde. Njemu, ali i stotinama drugih novinara, izvještavati iz opkoljenog grada u srcu Evrope bilo je posebno iskustvo. 

Na glavni grad BiH padale su granate, šištali su snajperski hici, živjelo se i umiralo unutar obruča. Svakodnevna suočenost sa smrću i razaranjem, oskudica u hrani, vodi, struji i gorivu, hladnoća, opasnost koja ne prestaje ni jedne sekunde - sve se to odražavalo na svakodnevni život građana. 

Živjelo se na poseban način. 

I nakon rata, Ourdan je ostao sudbinski vezan za Bosnu i Hercegovinu. U aprilu 2012, dvadeset godina nakon početka opsade, Ourdan organizira prvo"mirnodopsko" okupljanje reportera u Sarajevu koje rezultira rađanjem jedinstvene inicijative.  Njihova namjera je da se u Sarajevu izgradi WARM centar - institucija koja će biti posvećena časnom zanimanju ratnog reportera. 

Naziv WARM je akronim od riječi War, Art, Reporting, Memories (rat, umjetnost, izvještavanje, uspomene). U svojoj suštini antiratna, ova inicijativa ima za cilj bogata iskustva koja posjeduju reporteri, objediniti kroz različite medije - film, fotografiju, knjige, dijaloge

U sklopu ovog velikog projekta nastao je dokumentarni film Le Siege, koji je svoju premijeru doživio sinoć na francuskoj televiziji Arte.  

Prve kritike su odlične. Film traje 52 minute a u njemu je prikazan svakodnevni život u opkoljenom gradu kroz perspektivu običnih građana. 

Isječke iz filma možete vidjeti na ovom linku 

Intervju s Remyjem Ourdanom možete pročitati ovdje: 

Remy Ourdan: Izvještavati iz Sarajeva bilo je posebno iskustvo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije