Tuzlankama umjesto cvijeta - besplatan Papa test

Radiosarajevo.ba
Tuzlankama umjesto cvijeta - besplatan Papa test


Asocijacija žena Općinskog odbora SDA Tuzla predstavila je danas u Tuzli projekt pod nazivom 'Žena u centru podrške i prevencije u zajednici', kojim je najavljena aktivnost povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena.

U okviru projekta, kao prioritet u dijelu prevencije zdravlja žena, stavljene su maligne bolesti, a među njima i karcinom grlića maternice koji se uspješno rješava mjerama prevencije.

''Projekt je namijenjen ženama i prevenciji bolesti žena. Nakon prve aktivnosti vezano za karcinom grlića maternice od žena smo dobili jasnu poruku 'pokaži da ti je stalo do mene'. Na glas žene, mi smo odgovorili porukom 'štitimo te partnerstvom'', izjavila je koordinatorica projekta dr. Nermina Mehinović.

Tako će povodom 8. marta, ženama Tuzle umjesto cvijeta pokloniti vaučer za besplatni Papa test i kolposkopiju.

Pojasnila je da će prednost imati žene koje nikada nisu radile Papa test, žene lošeg materijalnog stanja, prognanice, žene koje su iz firmi u stečaju, te žene u dobi od 25 do 50 godina u kojoj najviše postoji rizik od obolijevanja.

Na svečanom će prijemu članicama i simpatizerkama stranke biti uručeno 100 vaučera za besplatni papa test i kolposkopiju, što je ujedno i najava kampanje skriniga na karcinom cerviksa koji se provodi u okviru projekta Općinskog odbora SDA Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije