Tuzlaci prave najveću baklavu na svijetu!

F. V.
Tuzlaci prave najveću baklavu na svijetu!
Foto: Facebook / Najveća baklava napravljena u Turskoj

Nakon prošlogodišnjeg Gastro Showa, kada je u Tuzli napravljen najveći burek na svijetu težak 675 kilograma i porcija ćevapa od 1.800 komada u lepinji 3x2 metra, u Gradu soli pripremaju kulinarski spektakl.

Naime, u prvoj polovini decembra tuzlanski kuhari iz restorana „Saranda“, a uz podršku generalnog sponzora, kompanije „Mlin Majić“ planiraju napraviti najveću baklavu na svijetu koja bi mogla težiti između 600 kilograma i tone!

Na taj način bi Tuzlaci oborili Guinnessov rekord kojeg zasad drže Turci.

Naime, do sad je najveća baklava napravljena u Turskoj (Ankara) i težila je 513 kilograma.

Organizator ove nadasve zanimljive manifestacije je Udruženje „Zmajevo srce“ iz Tuzle.

„Baklava je, inače, neizostavno jelo na našim tepezama pogotovo u vrijeme praznika te smo se zbog toga i odlučili za nju. Krajem septebra smo dobili i potvrdu od Guinnessa da prihvataju našu aplikaciju.  Ove godine promovišemo i sigurnost hrane koju konzumiramo, tako da će i sama baklava biti napravljena od halal proizvoda“, kaže za Radiosarajevo.ba Omer Isović iz Udruženja „Zmajevo srce“.

Najavljuju i bogat zabavni program te ujedno pozivaju građane Tuzle i okolnih gradova da dođu na jedno lijepo druženje.

„Projekat ima za cilj promociju naše privrede, naših proizvoda jer u svemu učestvuju domaće kompanije i proizvodi. S obzirom da nam dolaze mnogi gosti i iz drugih gradova, onda ovdje imamo i  promociju Tuzle kao turističkog grada. Mnoge kompanije koje imaju halal certifikat će tom prilikom vršiti promocije svojih proizvoda kako bi se i građani mogli uvjeriti u kvalitet istih , ali i ostale firme koje će građanima ponuditi zaista puno promocija i degustacija.  Još jedna lijepa slika će otići iz Tuzle , našeg kantona i naše države“, napominje Isović.

O prošlogodišnjem najveće bureku na svijetu, podsjećaju iz tuzlanskog udruženja, pisao je i pričao cijeli svijet, a po ocjenama medija na Trgu slobode je bilo prisutno  više od 7.000 ljudi.

„Mi smo i ovaj put poslali dopise na mnoge općine i kompanije da se uključe i pomognu projekat kako bi smo napravili što veću baklavu. Naš cilj je, između ostalog, da svim prvačićima sa područja TK uručimo po jednu baklavu kako bi im školski dani bili što slađi. Počastićemo i sve one ustanove koje rade sa djecom te narodne kuhinje a vjerujemo da će i mnogo građana na licu mjesta da se „zasladi“ baklavom.

Pokušaćemo obezbijediti i da djeca iz Sarajeva, Modriče , Tešnja , i drugih gradova taj dan dođu sa roditeljima. Bićemo im dobri domaćini, to je sigurno, jer Tuzla je oduvijek bila otvoren i gostoljubiv grad upravo zahvaljujući svojim dobrim ljudima koji su najveće bogatstvo ovog grada“, naglasio je Isović, uz poziv privrednim subjektima da „otkupe dio baklave“.

Partneri koji su u startu pomogli projekat su BH Telecom, Mlin Majić, Telefunken , Agencija za certificiranje halal kvalitete, Medžlis  IZ Tuzla, Zada Pharmaceuticals,  ćevabdžinica „Limenka, restoran SEDRA“, Yimor/ Megadiskont,  BH Pošta- direkcija Tuzla, Mingos, Bimal , Vitalis sokovi, Lović@co. 

Radiosarajevo.ba je medijski partner ovog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije