Tuzla: Skup poslodavaca o zaspošljavanju osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Skup poslodavaca o zaspošljavanju osoba sa invaliditetom

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije rada organiziralo je u Tuzli okrugli sto o položaju poslodavaca u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Cilj skupa je da se podigne svijest kod socijalnih partnera, a posebno kod vlasti u vezi s ispunjavanjem međunarodno preuzetih obaveza.

''Želimo da podignemo svijest kod svih socijalnih partnera o obavezama, a najviše da podignemo svijest kod vlasti i da ih podsjetimo na međunarodno preuzete obaveze da bi uvidjeli da ne može svaki problem ići jednostavno na pleća poslodavaca'', izjavio je Feni koordinator Udruženja poslodavaca FBiH Seid Fijuljanin.

Kazao je da je poseban akcent stavljen na sagledavanje položaja poslodavaca te da se da poticaj poslodavcima u cijelom tom procesu.

Na okruglom stolu je istaknuto da rezultati istraživanja koje je provelo Udruženje poslodavca pokazuju da poslodavci imaju teške probleme, te da se uprkos svemu dobro nose prema procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

''Prema ovom veoma osjetljivom pitanju poslodavci se odnose moralno, što znači da su društveno odgovorni. Ali u kompleksnom okruženju kakvo je naše moramo reći da i vlasti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti u svim postupcima, a naročito u ovom osjetljivom pitanju'', zaključio je Fijuljanin.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH na ovaj način želi ukazati na težak položaj poslodavaca u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom da bi se u narednom periodu zajedno s odgovornima ovaj problem počeo rješavati u pozitivnom prvacu.

Okrugli sto o temi 'Položaj poslodavaca u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom' je prije dva dana održan u Sarajevu, a 2. decembra bit će održan i u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije