Tuzla: Nagraditi za hrabrost momka koji je objavio snimak nasilnica

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Nagraditi za hrabrost momka koji je objavio snimak nasilnica

Komisija za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla na sjednici održanoj simbolično na Međunarodni dan djeteta razmatrala je aktivnosti koje je preduzela povodom nemilog događaja u kojem su učestvovale učenice JU Mješovite srednje škole Tuzla. 

Tuzla: Tri učenice pretukle kolegicu (VIDEO)

Kako je saopćeno danas iz ove Komisije, 8. novembra su predstavnici Komisije u prostorijama JU Mješovite srednje škole Tuzla sa direktorom, sekretarom, pedagogom i članovima Nastavnog vijeća, održala sastanak kako bi utvrdila činjenične okolnosti navedenog događaja, posebno imajući u vidu da se radi o povredama ljudskih prava koje su se desile na području općine Tuzla, a za koje je nadležna Komisija. 

Članovi Komisije su prije održanog sastanka posjetili povrijeđenu djevojčicu i njene roditelje. 

Nakon duže rasprave, Komisija je jednoglasno usvojila zaključke kojima traži od JU Mješovite srednje škole Tuzla da u pisanoj formi dostavi informaciju o hronološkom toku svih radnji koje su preduzete u vezi nemilog događaja koji se desio 1. novembra, sa faksimilima i zapisnicima, kao i izvještaj o preduzetim mjerama u cilju umanjenja trauma povrijeđene maloljetnice.

Također, traži se od ove škole da dostavi svoje sugestije i prijedloge mjera za ostvarivanje prevencije maloljetničke delikvencije u školi.

Komisija za ljudska prava i slobode traži od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture, i sporta, kao i Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK da dostave informaciju o mjerama koje su preduzete u cilju resocijalizacije maloljetnica koja su učestvovale u nemilom događaju te informaciju na koji način se planira riješiti problem upisa u školu učenica koje su sankcionisane isključenjem iz škole. 

Komisija će nakon obavljenog monitoringa uputiti zahtjev svim školama na području općine Tuzla za dostavljanje informacije o preduzetim mjerama za spriječavanja maloljetničke delikvencije i nasilja u školama, a sve u cilju sačinjavanja informacije o stanju ljudskih prava na području općine Tuzla.

Također, ova komisija predlaže Komisiji za odlikovanja i priznanja da Kenanu Bibuljici dodijeli Tuzlansku zahvalnicu za građansku hrabrost koju je iskazao objavljivanjem snimka nasilja u kojem su učestvovale učenice JU Srednje mješovite škole Tuzla. 

Komisija naglašava da je Kenan Bibuljica došavši u posjed spornog snimka isti predao policiji, te ga objavio na internetu ignorišući ozbiljnje prijetnje koje su mu upućivane, a što je rezultiralo poduzimanjem brojnih aktivnosti svih nadležnih institucija u cilju spriječavanja maloljetničke delikvencije i zaštite učenika u školama, saopćeno je iz ove komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije