Tuzla: Apel roditeljima da pomognu sprječavanje vršnjačkog nasilja

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Apel roditeljima da pomognu sprječavanje vršnjačkog nasilja

Reakcije na vršnjačko nasilje u Tuzli, zabilježeno na zastrašujućem učeničkom snimku, ne jenjavaju ni danas... U cijelu priču nešto su se odlučnije danas uključili i nadležni - nasilnice su izbačene iz škole, reagirao je i federalni ministar, a pokrenulo se i tuzlansko ministarstvo.

Naime, predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas su posjetili Mješovitu srednju školu u Tuzli. Tokom razgovora sa direktorom škole Nesibom Hasanovićem, upoznali su se sa detaljima slučaja međuvršnjačkog nasilja, sa kojim je javnost već upoznata.    

Na stranici Ministarstva objavljeno je saopštenje u kojem se navodi:

Obavještavamo javnost da su sa direktorom škole dogovorene aktivnosti koje menadžment treba da realizuje u narednom periodu u cilju preventivnog djelovanja. U nastojanju da se preduprijede i spriječe sve eventualne posljedice dogovoren je sastanak svih odjeljenskih zajednica na kojem će se analizirati novonastala situacija.”

S obzirom na to, da obrazovne institucije moraju voditi računa o odgojnoj komponenti djece, tako isto i roditelji, ovim putem Ministarstvo apeluje na roditelje učenika da svoj autoritet aktivnije koriste na sprječavanju sličnih situacija.

Vezano za sankcije koje su tražene za učenice, Ministarstvo je ocijenilo da je odluka Nastavničkog vijeća u skladu sa zakonskom regulativom.

Tuzlanske nasilnice isključene iz škole

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije