Turska se i zvanično povukla iz Istanbulske konvencije

0
Fena
Turska se i zvanično povukla iz Istanbulske konvencije
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Turska se u četvrtak i zvanično povukla iz međunarodnog sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama, uvodeći odluku koju su osudili mnogi u Turskoj i zapadni saveznici, a koju je predsjedenik Recep Tayyip Erdogan objavio u martu.

Hiljade ljudi pripremalo se za proteste širom Turske, gdje je sudska žalba na zaustavljanje povlačenja iz konvencije odbačena u ovoj sedmici.

“Nastavit ćemo našu borbu. Turska je pucala sebi u nogu ovakvom odlukom”, izjavila je Canan Gullu, predsjednica Saveza turskih žena.

Kazala je da su ženske i grupe ostalih ranjivih kategorija nevoljne da traže pomoć i da je manje vjerovatno da će je i dobiti, dok je pandemija pojačala ekonomske probleme i izazvala dramatičan rast nasilja nad ženama.

Istanbulska konvencija, dogovorena u najvećem turskom gradu i potpisana u 2011., obavezala je njene potpisnice na sprečavanje i krivični progon nasilja u kući i promoviranje ravnopravnosti.

Tursko povlačenje izazvalo je osude Sjedinjenih Država i Evropske unije, i kritičari tvrde da to Tursku još više udaljava od bloka za čije se članstvo prijavila u 1987.

“Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih zakonskih ili praktičnih manjkavosti u sprečavanju nasilja nad ženama”, navodi Erdoganov ured u saopćenju proslijeđenom administrativnom sudu u utorak.

U ovom je mjesecu povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović uputila pisma turskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde u kojima izražava brigu rastom homofobičnog narativa njenih zvaničnika, od kojih su neki napali Istanbulsku konvenciju.

“Sve mjere koje navodi Istanbulska konvencija jačaju porodične temelje i veze, boreći se protiv glavnog uzroka razaranja porodica, a to je nasilje”, kazala je ona, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije