Turska firma će obnavljati gradsko kupatilo

Radiosarajevo.ba
Turska firma će obnavljati gradsko kupatilo


Obnovu Isa-begovog hamama, kada to budu dozvoljavali vremenski uvjeti, vršit će izabrana je turska firma.

Gazi Isa-begova banja ili Carev hamam sagrađen je 1891. godine na mjestu porušene stare banje koja je srušena dvije godine ranije. Nova banja je sagrađena po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Imala je parnu i tursku banju sa 18 kabina i svim potrebnim uređajima. Objekat je bio sagrađen u austrougarskom stilu, a fasada je bila izvedena u neomaurskom stilu.

Vlada Republike Turske, koja putem svoje vakufske direkcije sa 1,5 miliona eura finansira obnovu hamama, izabrala izvođača, ali će ime firme otkriti tokom ove sedmice, nakon što potpišu ugovor, pojasnio je za Dnevni avaz, Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice.

"Naše firme moći će biti kooperanti glavnom izvođaču, firmi koja ima bogato iskustvo u rekonstrukciji starih objekata. Njihov tim doći će u Sarajevo u narednih desetak dana pa ćemo dogovoriti detalje", rekao je Zajimović.

Obnova Isa-begovog hamama trebala bi početi na proljeće. Najprije će biti detaljno očišćena unutrašnjost, a oštećene zidove će morati porušiti. Kako kaže Zaimović vanjski izgled se ne smije dirati jer je pod zaštitom države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije