Turizam u FBiH: Utvrđena visina boravišne takse

Radiosarajevo.ba
Turizam u FBiH: Utvrđena visina boravišne takse

Vlada FBiH je, na prijedlog federalnog ministrarstva okoliša i turizma, utvrdila danas visinu boravišne takse za 2014. godinu u skladu sa Uredbom o boravišnoj taksi koja reguliše obavezu plaćanja boravišne takse, obveznike plaćanja, te naplatu i raspoređivanje sredstava boravišne takse, javlja Fena.

Turista sve više, prihod od boravišne takse sve manji

Iznos boravišne takse određuje se u skladu s Pravilnikom o proglašenju i razvrstavanju turističkih mjesta u razrede, po kojem su sva turistička mjesta u Federaciji BiH, po svome značaju, razvrstana u A, B, C i D razred i u skladu s Odlukom o periodu predsezone, glavne sezone i posezone u turističkim mjestima.

Boravišna taksa za A razred u periodu glavne sezone iznosit će dvije, u predsezoni i posezoni 1,60 KM, a vansezone 1,20 KM.

Iznosi boravišne takse za B razred u periodu glavne sezone bit će 1,60 KM, u predsezoni i posezoni 1,20 KM, a van sezone jednu konvertibilnu marku. C razred će imati boravišne takse u periodu glavne sezone 1,20 KM, u predsezoni i posezoni jednu, a vansezone 0,80 KM.

Boravišne takse za D razred u periodu glavne sezone iznosit će jednu, u predsezoni i posezoni 0,80 KM, a vansezone 0,60 KM.

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je utvrdila i visinu boravišne takse za fizičke osobe koje su registrovane za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu za 2014. godinu u iznosu od 60 KM po krevetu i smještajnoj jedinici u kampu.

Uredbom o boravišnoj taksi utvrđuje se da je godišnji paušalni iznos boravišne takse umnožak broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, koeficijenta razreda turističkog mjesta u kojem se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i visine boravišne takse.

Koeficijenti razreda turističkog mjesta u kojima se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu, utvrđuju se u visini 1,00 za razred A, 0,80 za razred B, 0,70 za razred C i 0,50 za razred D.

Opravdanost plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa boravišne takse od 60 KM vidi se u povećanju naplate po osnovu boravišne takse dva do tri puta prema izvještajima turističkih zajednica. Bolja naplata boravišne takse je direktno uticala na povećanje prihoda turističkih zajednica, smanjenje iznajmljivanja na „crno”, smanjenje broja neprijavljenih gostiju i bolje praćenje turističkog prometa, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije