BiH / Turistički vodiči iz Dalmacije predlažu posjete Tomislavgradu, Rami i Blidinju

24. 11. 2019. u 19:45:00 Fena

Shares: 10

Turistički vodiči iz Društva turističkih vodiča Split, uz predsjednicu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristinu Nuić Prka, koja okuplja 20 udruga vodiča iz cijele Hrvatske i članica je Svjetske federacije turističkih vodiča, u subotu su boravili u Tomislavgradu i Rami.

Svake godine njihovo društvo organizira studijska putovanja za kolege te edukacije, a Tomislavgrad i Rama su odabrane ove godine kao destinacije od važnosti prvenstveno za povijest hrvatskog naroda te je usko vezano uz Splitsko-dalmatinsku županiju.

Dolaskom u Tomislavgrad vodiči su obišli duvanjsku baziliku, franjevačku knjižnicu i Franjevački muzej "Fra Jozo Kržić" gdje ih je dočekao gvardijan i ravnatelj muzeja fra Sretan Ćurčić.

Vodiče je više no ugodno iznenadilo sve kulturno i historijsko blago koje su imali priliku vidjeti, a koje im je fra Sretan svojim zanimljivim izlaganjem predočio.

Predsjednik Društva turističkih vodiča Split Ivo Luketa je nakon obilaska predviđenih destinacija kazao da su njih 27 koliko ih je bilo na studijskom putovanju oduševljeni viđenim od Tomislavgrada, Rame do Nacionalnog parka Blidinja.

"Jedan fantastičan prostor koji obiluje poviješću, ali posebice prirodom i domaćinima koji su se svesrdno trudili prezentirati svoj kraj, od gvardijana franjevačkog samostana u Tomislavgradu koji je bio vrhunski prezenter, do turističkog vodiča i domaćina ovog putovanja Ivana Bošnjaka iz Međugorja", kazao je Luketa.

Po njegovim riječima, zanimljivost ovog iskustva i posjeta jest blizina Splita i srednje Dalmacije ovom prostoru gdje je turistički potencijal ogroman, netaknuta priroda, kulturno historijski spomenici, gastro ponuda, ekološka hrana i gostoljubivi domaćini.

"Prvi koraci su teški, al gradovi i općine ovih područja se trebaju više povezati s turističkim agencijama u Dalmaciji kako bi se ovo područje uvrstilo u jednodnevne izlete, a nakon toga i duže i više. Makarska rivijera, Splitsko Dalmatinska i Šibensko-Kninska županija ugošćuju na stotine tisuća gostiju godišnje i kada bi se samo jedan dio usmjerio prema ovim područjima koliko bi to značilo za turistički razvoj Tomislavgrada, Rame, Blidinja", istaknuo je Luketa.

Stoga, kako kaže, lokalne strukture moraju samo da osmisle turistički proizvod.

"Materijal imaju, a to je priroda, gastronomija, kulturno povijesni spomenici. I sve to trebaju ponuditi agencijama. I malo pomalo sve će krenuti u pravom pravcu. Gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu je pravi primjer jednog takvog entuzijasta", poručio je Luketa.

Uz to je dodao da je za očekivati ubuduće da će turistički vodiči s području Splita u svoje programe uvrstiti i posjet ovim krajevima.

"Ali to više ovisi o strukturama u Tomislavgradu i Rami koji trebaju osmisliti turistički prozvod. Mi smo otkrili bisere koje ćemo prezentirati, ali najvažniji su lokalni duznosnici, entuzijasti koji se moraju angažirati i prezentirati svoj kraj turističkim agencijama u Hrvatskoj", naglasio je Luketa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA