Turistički info-centar u Visokom: Na usluzi domaćim i stranim turistima

AA
Turistički info-centar u Visokom: Na usluzi domaćim i stranim turistima

Prošlog mjeseca u Općini Visoko otvoren je Turistički info-centar koji domaćim i stranim turistima nudi pomoć pri posjeti ovog historijskog grada.

U martu 2018. godine zaključen je Sporazum o partnerskoj saradnji i međusobnoj koordinaciji u oblasti turizma na području općine Visoko između Općine Visoko, JU Zavičajni muzej Visoko i Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca".

U strategiji razvoja turizma Općine Visoko formiran je Turistički info-centar u sklopu Službe za finansije, privrede i društvenih djelatnosti. Općina Visoko uložila je 500.000 KM u turizam, zbog ogromnog potencijala koji ima ova regija.

Visoko se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, a poznato je po kožarskoj industriji, proizvodnji suhog mesa i bogatoj turističkoj ponudi.

Šef Odsjeka za privredu pri Službi za privredu Općine Visoko, Suada Koljenović ukazala je na značaj otvaranja Turističkog info-centra u 2018. godini koja je proglašena za godinu Turizma u općini Visoko.

"Turistički info-centar otvoren je 13. jula 2018. godine kao rezultat partnerske saradnje i međusobne koordinacije u oblasti turizma na području Općine Visoko između Općine Visoko, JU Zavičajni muzej Visoko i Fondacije 'Arheološki park Bosanska piramida Sunca'”, rekla je Koljenović.

Cilj otvaranja centra je promocija turističkih destinacija na području Općine Visoko, pomoć turistima koji dolaze i traže informacije o piramidama i historijskom nasljeđu Visokog i podjela promotivnog materijala.

Također Turistički info-centar Općine Visoko, pružit će sve neophodne informacije o raspoloživom smještaju, aktuelnim zbivanjima u gradu, kao i turističke karte i suvenire.

"Posebnu zainteresiranost imamo za nacionalne spomenike kojih ima šest na području Općine Visoko. To je Crkva Sv. Prokopija, Franjevački samostan Sv. Bonaventure, Arheološki lokalitet 'Mili' u Arnautovićima, Stari grad Visoki, Prahistorijsko naselja Okolište i Čajangrad", navela je Koljenović.

Koljenović je također istaknula Bijelu džamiju koja nije nacionalni spomenik, ali je vrijedna posjeta. Bijela džamija ili Šerefudinova džamija datira iz 1477. godine i predstavlja kombinaciju osmanske i moderne gradnje.

JU Zavičajni muzej Visoko je u prošloj godini posjetilo oko 6.500 turista, dok je fondaciju ”Arheološki park Bosanska piramida Sunca” posjetilo oko 100.000 turista. Turisti iz više od 160 zemalja dolaze u Visoko.

Za strane i domaće turiste koji se odluče na posjetu Visokog na raspolaganju imaju jedan hotel, četiri hostela kao i mnoge privatne smještaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije