Turiste najviše zanimaju muzeji

Radiosarajevo.ba
Turiste najviše zanimaju muzeji


Glavni grad Bosne i Hercegovine zanimljiva je destinacija brojnim turistima koji u Sarajevu najčešće posjećuju mjesta koja govore o opsadi grada, ali i sarajevske muzeje, džamije i crkve.

Kako je za Dnevni avaz rekla Asja Hadžiefendić-Mešić, portparolka Turističke zajednice Kantona Sarajevo, najveću pažnju turista privlače Zemaljski muzej i Sarajevski ratni tunel.

Ipak, prije nešto više od pola godine, Sarajevo se nalazilo pred zatvaranjem čak sedam institucija kulture, među kojima su bila i dva muzeja: Zemaljski i Historijski.

Najveći problem je taj što ove ustanove imaju formalno-pravne probleme, koji datiraju još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji direktno utiću na finansijske probleme ovih institucija.

Po mnogima, Zemaljski muzej treba i statusno da bude riješen kao institucija kulture od državnog značaja, što bi automatski riješilo i finansijske nedaće.

Nadamo se da su nadležni organi uvidjeli kako su ove ustanove, koje imaju veliku kulturnu važnost, za vrijeme turističke sezone među najposjećenijim objektima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije