Turista sve više, prihod od boravišne takse sve manji

Radiosarajevo.ba
Turista sve više, prihod od boravišne takse sve manji

Za poboljšanje rada turističkih zajednica na području Federacije BiH, kao i uvođenja više reda u turističkim zajednicama, boljoj i kvalitetnijoj promociji turizma, poboljšanju turističke ponude, smanjenje rada na crno, te povećanje naplate prihoda od članarina i boravišne takes, nužno je pojačati nadzor nad subjektima koji pružaju usluge smještaja kako bi se urednije uplaćivala boravišna taksa, javlja Fena.

Vlada FBiH usvojila je na posljednjoj sjednici Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o radu turističkih zajednica na području Federacije BiH.

Prema toj informaciji ukupni prihodi od članarine i boravišne takse ostvareni u svih 11 turističkih zajednica u 2011. godini iznosili su 9.884.402 KM, što je za 2,4 posto manje u odnosu na 2010, a u odnosu na 2009. manji za 22,7 posto kada je ostvareno 12.130.507 KM.

„Iz navedenog možemo vidjeti da je iz godine u godinu manja naplata i ostvarenje od članarine i boravišne takse, zbog finansijske nediscipline davatelja usluga smještaja, kao i neizmirenja obveza po osnovu članarine. S obzirom da je broj ostvarenih noćenja povećan čak 14,6 posto u istom periodu, a boravišna taksa smanjena, znači da se veliki broj turista ne prijavljuje ili davatelji usluge rade na crno“, upozoravaju iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

U informaciji se također ističe da se većina kantonalnih ministarstava izjasnila o nedovoljnoj ili nikakvoj suradnji turističkih zajednica kantona sa ministarstvima, kao i sa privrednim i ugostiteljskim subjektima koji izdvajaju za članarinu i boravišnu taksu.

Stoga je, kako je navedeno, u cilju racionalnijeg utroška sredstava turističkih zajednica, potrebno u što kraćem roku donijeti novi Zakon o turističkim zajednicama i turizmu u Federaciji BiH.

Prema planiranim aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša I turizma očekuje se da taj zakon bude donesen tokom 2013. godine.

U informaciji, koju je usvojila federalna Vlada, se navodi da je potrebno pristupiti izradi prijedloga Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama i Uredbe o boravišnoj taksi u dijelu koji se odnosi na izdvajanje i raspodjelu sredstava ostvarenih od članarina i boravišne takse, a odnose se na unapređenje turizma i očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-istorijskog naslijeđa i za očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog naslijeđa.

„Neophodno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove izvrši nadzor koji se odnosi na rad svih turističkih zajednica u FBiH, za period od januara 2011. do decembra 2012. s posebnim naglaskom na broj zaposlenih, strukturu zaposlenih, opravdanost utroška sredstava po stavkama, poštivanje zakonskih procedura, način utroška sredstava i o tome izvijesti nadležno ministarstvo“, navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije