Tuna štetna po zdravlje nije uvezena na tržište BiH?

Radiosarajevo.ba
Tuna štetna po zdravlje nije uvezena na tržište BiH?

Agencija za sigurnost hrane u BiH saopštila je kako je danas od strane firme Konzum d.o.o. Sarajevo u primila obavijest da na tržište BiH nije uvezla proizvod RIAL – tuna komadi u salamuri u pakovanju od 160 grama i rokom upotrebe do 10. mjeseca 2015. godine, a koji  je povučen s tržišta Republike Hrvatske zbog nedozvoljenih količina histamina.

Iz Agencije za sigurnost hrane u BiH napominju kako su 9. februara,  u cilju osiguranja visokog nivoa zaštite zdravlja potrošača u BiH  dostavili zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH da poduzmu mjere pojačane  kontrole i provjere prisutnosti navedenog proizvoda na tržištu BiH.

Iz Agencije ističu kako konzumiranjem hrane koja sadrži male količine histamina ne dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema, međutim u velikim količinama može biti toksičan.

Ističu i da je histamin nastaje kao posljedica nepravilnog skladištenja na povišenoj temperaturi, te da prevencija u stvaranju histamina, prije svega uključuje hlađenje (na temperaturama od 1. -4. stepena), kao i kontrolu ribe te smanjenje mikrobiološkog onečišćenja ribe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije