Tuča u studiju Bugarskog nacionalnog radija

Radiosarajevo.ba
Tuča u studiju Bugarskog nacionalnog radija

Lider bugarske desničarske partije Ataka Volen Siderov i nezavisni poslanik Korman Ismailov potukli su se u Bugarskom nacionalnom radiju (BNR) za vrijeme snimanja radio-emisije.

Po riječima voditelja programa, inicjator fizičke rasprave je bio Atake.

Tuču je izazvala diskusija o tome ko je izazvao masovnu tuču ispred džamije u Sofiji koja se dogodila prije dva dana.

Generalni direktor BNR-a Valeri Todorov rekao je da je nedopustivo da se u najvećoj javnoj medijskoj ustanovi u državi dešavaju ovakve stvari i da se dozvoli ''etnička, religiozna i nacionalna netrpeljivost''.

Siderov je prije tuče izjavio da centralna džamija u Sofiji nije hram, već gnijezdo ekstremista, koji idu s noževima na molitvu.

Ismailov je izjavio da niko ne ide u džamiju s noževima i dodao da nije predstavnik etničke partije.

U petak su se sukobili članove bugarske partije Ataka i muslimani koji su se molili u džamiji. Sukob je eskalirao u masovnu tuču prilikom koje je povrijeđeno i uhapšeno nekoliko osoba.

Poslije tuče, Siderov je zahtijevao ostavku ministra unutrašnjih poslova Cvetana Cvetanova i zaprijetio premijeru da će istupiti iz koalicije s vladajućom partijom GERB (Građani za evropski razvoj Bugarske) ukoliko uhapšeni aktivisti njegove partije ne budu oslobođeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije