Trošimo energiju koja bi mogla biti dovoljna za tri planete

Radiosarajevo.ba
Trošimo energiju koja bi mogla biti dovoljna za tri planete


U organizaciji Ambasade Francuske u BiH, a u saradnji s Univerzitetom u Sarajevu, danas je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održana radionica o temi 'Energetska tranzicija'.

Ataše za tehničku saradnju francuske ambasade Catherine Constant istakla je da, imajući u vidu prirodna bogatstava Bosne i Hercegovine i potencijale za turistički i ruralni razvoj, neminovno predstoje problemi ako se ne bude vodilo više brige o ekologiji.

Ona je kazala da je u okviru energetske tranzicije posebno bitno obratiti pažnju na upravljanje otpadnim vodama te na upotrebu tzv. suhih toaleta, jer jednoj osobi za dnevnu egzistenciju trebaju tri litra vode, dok za toalet koristi najmanje 25 litara.

"Problemi s energetskom tranzicijom postoje na globalnom nivou, a ono što pokušavamo uraditi u Bosni i Hercegovini je razmijeniti iskustva i informacije, te podići svijest javnosti o ovim problemima", naglasila je Constant.

Constant je rekla da moramo biti svjesni da trenutno trošimo energiju koja bi bila dovoljna za planetu i po ove veličine, s trendom povećanja potrošnje koja će dosegnuti količinu dovoljnu za tri ovakve planete, radi čega je neophodno poduzeti odgovarajuće mjere za dobrobit čovječanstva.

Na radionici je potencirana važnost individualnog pristupa postizanju održivog razvoja, budući da većina ljudi očekuje da ta pitanja budu riješena na visokom političkom nivou.

Radionica je održana u okviru programa 'Francuske sedmice održivog razvoja' koji francuska ambasada u BiH organizira već drugu godinu zaredom, a koji se posebno odnosi na bh. univerzitete.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije