Tropske vrućine zavladale u BiH, Srbiji, Albaniji...

Radiosarajevo.ba
Tropske vrućine zavladale u BiH, Srbiji, Albaniji...


BiH, Srbija, Makedonija i Albanija suočavaju se sa temperaturama većim od 30 stepeni i visokim UV zračenjem, a stručnjaci savjetuju građanima da izbjegavaju duge boravke na suncu tokom najtoplijeg dijela dana i da uzimaju mnogo tečnosti.

Kako prenosi portal Balkan Insight, makedonsko ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje zbog temperatura viših od 30 stepeni i visokog UV zračenja, navodeći da se očekuje da val vrućina potraje do kraja sedmice.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da izbjegavaju boravak na suncu, nose lakšu odeću i konzumiraju manje kaloričnu hranu i mnogo tečnosti. Situaciju prati i makedonska komisija za klimatske promjene, navodi Balkan Insight.

I u Srbiji je već danima temperatura oko 30 stepeni, a meteorolozi najavljuju da će se slično vrijeme zadržati do kraja sedmice. Albanija se također suočava s prvim talasom vrućina ove godine, s temperaturom koja je danas u Tirani dostigla 31 stepen. Zdravstveni zvaničnici upozorili su Albance da budu oprezni, jer iznenadne promjene temperature mogu loše uticati na malu djecu i starije.

I Bosna i Hercegovina doživljava toplotni talas, a jučer je u Banjaluci izmjeren 31 stepen.

Portal navodi da uprkos iznenadnom porastu temperature, nisu zabilježeni veći zdravstveni problemi građana, izazvani vrućinom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije