Trokut i zvijezde umjesto ljiljana: Dan kad je BiH dobila novu zastavu

Radiosarajevo.ba
Trokut i zvijezde umjesto ljiljana: Dan kad je BiH dobila novu zastavu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zastava BiH na Humu

Aktuelna zastava Bosne i Hercegovine usvojena je na današnji dan 4. februara 1998., zamijenivši prethodnu koja je korištena od nezavisnosti, s manjim modifikacijama, usvojena je po prijedlogu Carlosa Westendorpa.

Na današnji dan usvojeni su prva zastava i grb BiH

Carlos Westendorp Cabeza je španjolski političar i diplomata. Između 1995. i 1996. bio je ministar vanjskih poslova Španjolske. Od 1997. do 1999. je predstavljao međunarodnu zajednicu kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini. Između 1999. i 2003. je bio delegat Europskog parlamenta.

Poslije neuspjelog dogovora u Parlamentu BiH, na osnovu ovlaštenja visokog predstavnika Ujedinjenih nacija, Carlos Westendorp Cabeza je donio odluku o aktualnom dizajnu zastave Bosne i Hercegovine.

Zastava se sastoji od tamno plavog polja s jednakokračnim pravokutnim žutim trokutom čiji jedan krak dodiruje gornju stranicu zastave a drugi je okrenut prema vijorećoj stranici. Duž hipotenuze trokuta nalazi se devet bijelih petokrakih zvijezda od kojih se prvoj i posljednjoj vidi samo polovica.

Prva, svijetloplava boja na zastavi bila je plava Ujedinjenih naroda. Međutim, izabrana je tamno plava, koja odgovara plavoj boji zastave Europske unije.

Tri kuta trokuta simboliziraju tri konstitutivna naroda BiH: Bošnjake, Srbe i Hrvate. Zvjezdice predstavljaju Europu.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano Pariškim mirovnim sporazumom 1995., kojim je konstituirana današnja Bosna i Hercegovina.

Politički su predstavnici konstitutivnih naroda dugo iznosili radikalno različite prijedloge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu s podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu s dva različita lica.

Početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve autohtone i izašao s nekoliko neutralnih prijedloga oko kojih zastupnici Parlamentarne skupštine ponovno nisu uspjeli prikupiti potrebnu većinu, uz suzdržanost svih zastupnika SDS-a i HDZ-a. 

Dana 3. februara 1998. godine Westendorp je donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu.

Postoji anegdota da je izgled zastave zapravo precrtan s Westendorpove šoljice za čaj.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (Zastupnički dom 6. juna 2001., a Dom naroda 23. maja 2001.) usvojila je Zakon o zastavi BiH 2001. godine. Zakon je objavljen u Službenim novinama Bosne i Hercegovine 3. avgusta 2001. godine.

Zastava nezavisne BiH do 1998.

Prva zastava nezavisne BiH, usvojena po proglašenju neovisnosti 1992., bila je bijela zastava sa štitom s ljiljanima koji je preuzet od prvog bosanskog kralja iz 14. stoljeća Tvrtka Kotromanića. Isti štit sa sličnom zastavom koristila je bosanska vojska u vrijeme Kosovske bitke protiv Osmanlija. Zastava je zamijenjena jer se smatrala previše bošnjački orijentiranom.

FOTO: Kako su se bosanskohercegovački grbovi mijenjali kroz historiju

Republika Bosna i Hercegovina nastavila je koristiti zastavu s ljiljanima i nakon Pariškog mirovnog sporazuma sve do februara 1998., kada je Visoki predstavnik proglasio sadašnju zastavu.

Sadašnji grb Bosne i Hercegovine usvojen je u sredinom maja 1998. godine. Grb sa ljiljanima tako je zamijenio plavi štit koji u desnom uglu ima žuti trougao, a uz granicu sa žutim poljem nalazi se sedam bijelih petokrakih zvijezda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije