Trnovo: Druženje za Vaskrs djeca nastavila za Bajram uz baklave, ružice i sokove

Radiosarajevo.ba
Trnovo: Druženje za Vaskrs djeca nastavila za Bajram uz baklave, ružice i sokove
Foto: Almir Panjeta za PRO-Budućnost / Zajednički bajram, Trnovo
Druženje započeto farbanjem i ukrašavanjem jaja za Vaskrs djeca zajedno nastavila za Bajram uz baklave, ružice i sokove.

Druženja su organizirana u sklopu aktivnosti „Međureligijsko upoznavanje sa vjerskim običajima za Vaskrs i Bajram“ kao aktivnost Radne grupe Trnovo, projekta PRO-Budućnost, uz koordinaciju partnerskog Udruženja “InfoHouse”.

Djeca koja su u aprilu bila domaćini drugarima na radionici farbanja jaja, okupila su se ispred crkve Svetog velikomučenika Georgija i sa sveštenikom Mladenom Mikavicom krenuli put džamije u Trnovu, gdje su ih, uz tradicionalne bajramske kolače – baklavu i ružicu, sokove i mevludske bombone, dočekali Minel efendija Okanović i njihovi vršnjaci.

“Bili smo vaši gosti u aprilu na Vaskrsu, i sretni smo da vas danas možemo dočekati na naš najveći blagdan – Bajram. Počastićemo vas tradicionalnim kolačem koji se služi gostima na Bajram – baklavom, a tu je i ružica koja je također česta u tim prililkama”, kazao je efendija Okanović na početku druženja, na kojem je govorio o običajima vezanim uz Bajram, Ramazan i drugim običajima za koje su se gosti zanimali. Druženje je organizirano u prostoriji mekteba-vjerske škole u sklopu džamije, a gosti su imali priliku obići I unutrašnjost džamije i saznati sve detalje.

“Sviđa mi se sve, baklave su super i toliko mi se sviđaju da sam tražio još! Prvi put sam u džamiji i sve mi se sviđa”, kaže nam Mihajlo, a posjetom i baklavama je zadovoljna i Marija:
“Super mi je i sve mi je novo i zanimljivo. Naučila sam mnogo toga novog, posebno mi je drago što vidim koliko ima sličnosti između dvije različite vjere”, kaže Marija.

“Također sam prvi put u džamiji, mislim da treba više ovakvih druženja, iako se mi uglavnom poznajemo i srećemo u Trnovu”, kaže Andrea.

Da treba više druženja smatraju i Arijana i Edina koje su u aprilu učestvovale u radionici farbanja vaskršnjih jaja.

“Bilo nam je lijepo na tom druženju, naučile smo dosta novog, i drago nam je da su nam drugari danas došli u posjetu da ih ugostimo baklavama i pričamo o našim običajima”, kažu Arijana i Edina.

Druženju prisustvuje i penzioner Salko Rizvan koji je došao da klanja podne, ali kad je čuo za goste odlučio je ostati da ih pozdravi.

“Mi se svi viđamo i srećemo, ova djeca me nisu srela a da me nisu pozdravili kao i ja njih, i tako je ovdje uvijek bilo. Za Kurban-Bajram dijelimo kurbane komšijama, u komšiluku imam i muslimana i pravoslavaca i nikoga ne zaobilazim – dužnost mi je kurban dati prvim komšijama bez obzira kako se zvali”, ispričao je Salko Rizvan.

Džamiju je prvi put posjetio i sveštenik Mladen Mikavica:

“Oduvjek sam imao želju, ali nekako nije bilo prilike. Bio sam na otvaranju ove džamije, ali nisam stigao ući i drago mi je da danas mogu sve obići i od Mirela saznati sve što me zanima. Lijepo smo dočekani, saznali smo puno toga novog i nadam se da na ovome nećemo stati i da će biti još zajedničkih druženja poput ovih koja smo imali za Vaskrs i sad za Bajram”.

Mirel efendija Okanović kaže kako smatra da su ova dva druženja samo početak i da će sličnih druženja sigurno biti još: “Bili smo fino dočekani u aprilu, nadam se da smo sada bili dobri domaćini i da ćemo nastaviti da se družimo”.

Članica radne grupe PRO-Budućnosti iz Opštine Trnovo Mira Pržulj kaže da joj je drago da se nakon ova dva susreta govori o novim druženjima, te da vjeruje kako će se ova uspješna priča nastaviti: “Mislim da su ova druženja dobar početak, mnogi od nas se znaju i od ranije, kroz ovaj projekat smo produbili saradnju i vjerujem da će uslijediti nova druženja i zajednički izleti o čemu smo već razgovarali”.

Druženje je je podržano kroz aktivnosti radne grupe Trnovo USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije