Tri kamere na Vilsonovom šetalištu

Radiosarajevo.ba
Tri kamere na Vilsonovom šetalištu


Tri nadzorne kamere bit će postavljene na Vilsonovom šetalištu, a dvije kamere će biti postavljene na raskrsnici Čengić Vila u sklopu nastavka realizacije projekta video nadzora javnih površina na području općine Novo Sarajevo.

U prostorijama Druge policijske uprave uspostavljen je i Nadzorni centar koji omogućava praćene snimaka svih postavljenih kamera.

U utorak je, u prostorijama Općine Novo Sarajevo potpisan ugovor vrijedan 57.300  KM o ovom projektu između načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže i direktora firme Nova Gama d.o.o. Sarajevo Alije Jašarevia.

Kamere imaju pokretne objektive koji će omogućavati snimanje i šireg područja, što se uvezuje s drugim općinama koje su pokrivene videonadzorom, i u konačnici bi cijeli grad trebao biti pokriven sistemom nadzora.

"Želja PU je povećati sigurnost građana, prvenstveno djece", kazao je načelnik II PU Halil Ganija.

Sredstva za pojačavanje nadzornog sistema su odobrena nacrtom budžeta iz 2012. godine. Konačan cilj je postaviti 37 kamera i sredstva će biti odobrena i iz budžeta za 2013. godinu.

Nadzorne kamere bi trebale zaustaviti huliganstvo, uništavanje gradske imovine, kontejnera, rasvjeta, klupa te smanjiti nasilje i razbojništva. 

Gradska uprava Grada Sarajeva, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad i MUP KS realizirali su 2009. godine zajednički projekt video nadzora javnih površina na području Kantona Sarajevo u okviru kojeg su postavljene kamere po utvrđenom projektnom zadatku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije