Tri Izraelca priznala ubistvo palestinskog mladića

Radiosarajevo.ba
Tri Izraelca priznala ubistvo palestinskog mladića

Tri Izraelca uhapšena zbog ubistva palestinskog tinejdžera priznala su da su ga oteli i živog spalili, objavili su u ponedjeljak izraelski zvaničnici o tom zločinu koji je pokrenuo najveći sukob Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze nakon 2012. godine.

Tekst objavljen u rubrici "Šta drugi pišu" bez intervencija preuzimamo s portala Al Jazeera.

Osumnjičeni, od kojih su dvojica maloljetnici, istražiteljima su rekli da su Mohameda Abu Khdaira ubili iz osvete za prošlomjesečno ubistvo trojice učenika izraelske vjerske škole na okupiranoj Zapadnoj obali.

Imena osumnjičenih nisu objavljena.

Ta su dva incidenta izazvala izraelsku vojnu akciju protiv pokreta Hamas u pojasu Gaze. Stotine raketa ispaljene su iz Gaze na Izrael.

Treći osumnjičenik, suočen s najtežim optužbama, mogao bi zatražiti ublažavanje optužnice zbog historije psihičke bolesti.

Prema izraelskoj sigurnosnoj agenciji Shin Bet, trojica osumnjičenih su u ranim satima 2. jula „nekoliko sati patrolirala arapskim četvrtima Jerusalema pokušavajući naći žrtvu za otmicu, dok nisu opazili Mohameda Abu Khdaira“.

„Strpavši ga u automobil, odvezli su se do šume izvan grada gdje ga je 29-godišnji osumnjičenik tukao po glavi metalnom šipkom i, uz pomoć dvojice sedamnaestogodišnjaka, polio benzinom i zapalio“, ističu u agenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije