Tri filma iz regije na ovogodišnjem Berlinaleu

Radiosarajevo.ba
Tri filma iz regije na ovogodišnjem Berlinaleu


Još od šezdesetih godina i takozvanog Crnog talasa jugoslovenskog filma, filmovi iz naše regije nisu bili u ovako velikom broju zastupljeni na Berlinaleu.  

Bosanski režiser Danis Tanović je u Takmičarskom programu sa filmom Epizoda u životu berača željeza. Krugovi srbijanskog režisera Srdana Golubovića, te Obrana i zaštita hrvatskog režisera Bobe Jelčića u okviru programa Forum.

Koprodukcije bivših jugoslavenskih republika

Što se tiče samog finansiranja, ovi naslovi nagovještavaju novi trend. Za razliku od većine dosadašnjih filmova iz bivše Jugoslavije prikazanih u posljednjih dvadesetak godina na najznačajnijim filmskim festivalima, a koji su uglavnom snimani u koprodukciji sa jednom ili više evropskih zemalja, sva tri filma prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu su rađena u koprodukciji bivših jugoslovenskih republika.

Krugovi su rađeni u koprodukciji Njemačke, Francuske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, dok je Epizoda u životu berača željeza proizvod nezvanične koprodukcije između Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske, a Obrana i zaštita zvanična koprodukcija između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Filmovi neovisni od države

Amer Kapetanović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Federacije BiH kazao je za stranicu Sarajevo Film Festivala da je „kooperacija u filmskoj industriji u samom srcu regionalne politike“ ove fondacije.

„Zahvaljujući inicijativi i naporima Sarajevo Film Festivala, posebno kroz programe CineLink i Regionalni forum, Bosna i Hercegovina danas raspolaže funkcionalnom platformom za finansiranje, produkciju i promociju filma iz svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, a na veliko zadovoljstvo naših komšija, i ostatka Balkana“, kazao je Kapetanović.

Iz filma Obrana i zaštita

I direktor Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar istakao je da je saradnja među regionalnim filsmki zajednicama bolja nego ikad.

„Vjerovatno je bolja nego što je bila prije raspada bivše Jugoslavije. U većini zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije sami redatelji na ovaj ili onaj način kreiraju javnu politiku financiranja filma. Na taj način je filmska industrija naše regije uspjela da ostane neovisna od politike i državnog kapitala“, rekao je Hribar.

Suradnja bolja nego u vrijeme Jugoslavije

Miroljub Vučković, direktor Filmskog centra Srbije kazao je da je definisan zajendički interes između regionalnih filmskih industrija.

„Pored koprodukcija koje smo predstavili ovde u Berlinu, kao i na nekim drugim festivalima, odličan primer naše saradnje je i Marche du Film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu“, istakao je Vučković.

Pored dugometražnog filma predstavljenog u Berlinu, u okviru programa Berlinale Shorts prikazan je film Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka srbijanske rediteljice Ivane Todorović, u okviru programa Generation film RabbitlandAne Nedeljković i Nikole Majdak, a u programu Forum Expanded film Marte Popivode Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo, te na taj način predstavljena nova generacija talenata iz regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije