Trebevićka žičara pod hipotekom?

Radiosarajevo.ba
Trebevićka žičara pod hipotekom?


Sarajevsku Žičaru, koju je glavnom gradu Bosne i Hercegovine poklonila općina Grachen još zadugo nećemo vidjeti u funkciji.

Vezano: Sjećanje na sarajevsku žičaru

Kako piše Oslobođenje, u toku je, prema ugovoru delegacije Evropske unije u BiH, kao finansijera, i studija Corona, završetak izrade idejnog projekta trebevićke žičare, čiji je rok prolongiran sa 1. avgusta 2012, na zahtjev projektanta.


Haris Lulić, bivši ministar saobraćaja KS (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Ovaj sarajevski list došao je u posjed dokumentacije prema kojoj je bivši ministar prometa i komunikacija KS-a Haris Lulić poslao urgenciju direktoru Intesa San Paolo banke Almiru Krkaliću. U dopisu od 17. aprila ove godine, Lulić je zatražio da se briše hipoteka dana na dio infrastrukture trebevićke žičare.

Kako piše Oslobođenje, u odgovoru iz Intesa San Paolo banke, od 7. maja, navodi se da postoji mogućnost brisanja založnog prava sa poslovnog objekta - donja stanica žičare, zgrada i dvorište u Ulici Avdage Šahinagića 32A, procijenjene vrijednosti 2.672.650 KM, trenutno založenog u ovoj banci.

Iz banke su odgovorili da je uslov za brisanje založnog prava okončanje reprograma kreditnih obaveza KJKP GRAS i izdavanje garancije Vlade KS-a kao instrumenta obezbjeđenja po kreditu kojim će se reprogramirati obaveze po kreditima GRAS.

"Grad Sarajevo uz pomoć EU realizira projekat rekonstrukcije trebevićke žičare, koja je jedan od simbola olimpijskog Sarajeva. U pregovorima sa Evropskom komisijom obezbijeđena su značajna finansijska sredstva čije je povlačenje uslovljeno rješavanjem budućeg titulara nad trebevićkom žičarom. Kanton se obavezao da će zbog teške situacije u KJKP GRAS izuzeti iz njihovog vlasništva žičaru i prateće objekte te ih prenijeti u drugo preduzeće, koje je također u vlasništvu KS-a. U tom procesu prenosa vlasništva, osnovni problem predstavlja hipoteka koja je dana na dio infrastrukture trebevićke žičare, koja predstavlja kolateral za uzimanje kredita iz vaše banke", naveo je Lulić u urgenciji, a objavljuje Oslobođenje.

Lulić je, prema pisanju ovog lista, zamolio je direktora pomenute banke da učini sve kako bi se trebevićka žičara što prije oslobodila tereta, te istakao da je u toku je procedura reprogramiranja kreditnih obaveza KJKP GRAS, u kojoj će Kanton izdati garanciju za otplatu kredita što će biti zamjenski kolateral.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije