Trebević postaje zaštićeno prirodno područje

Radiosarajevo.ba
Trebević postaje zaštićeno prirodno područje


Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebević utvrdila je Vlada Kantona Sarajevo (KS) na 17. sjednici te predložila zastupnicima u Skupštini da, nakon razmatranja, ovaj nacrt upute u javnu raspravu, saopćeno je iz Press službe KS.

U pripremi i izradi ovog nacrta zakona značajan doprinos je dao nedavno preminuli akademik Sulejman Redžić, istaknuto je na sjednici.

Ovim nacrtom predlaže se zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti koji su od značaja za Kanton Sarajevo na prostoru od 398 hektara.

Utvrđeni su i ciljevi njegove zaštite, koji podrazumijevaju održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa, zaštitu vrsta i genetičke raznolikosti, razvoj turizma, održivo korištenje resursa iz prirodnih ekosistema, očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i običaja te naučno istraživanje.

Podjela na tri zaštićene zone

Precizirane su tačne granice obuhvata, kategorije zaštićenog područja te zoniranje prostora.

Tako će ovo zaštićeno područje biti podijeljeno u tri zaštićene zone, i to: prvu zonu, odnosno nukleus, koja zona stroge zaštite i obuhvata 55,4 hektara površine, drugu zonu, odnosno puffer, koja obuhvata površinu od 293,1 hektara zaštićenog područja te treću, tzv. tranzicijsku zonu, čija površina iznosi 49,5 hektara.

Također su propisane i mjere zaštite ovog područja Trebevića podijeljene po zonama, te predloženo da ovim područjem upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštitu prirodnih područja.


Sjednica Vlade Kantona Sarajevo (Press služba Vlade KS)

Nacrtom ovog zakona predložene su i razvojne smjernice ovog područja, finansiranje, nadzor, naziv mjerila kartografskog prikaza s precizno opisanim granicama prostornog obuhvata te kaznene odredbe.

Pravna zaštita ovog područja temelji se na Prostornom planu KS-a za period 2003.-2023. godina, te Elaborat pod nazivom Valorizacija prirodnih vrijednosti područja Trebević koji je osigurao Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju.

Donošenjem ovog zakona će se omogućiti zaštita 99 biljnih vrsta, 14 vrsta gljiva, 23 vrste ptica, 12 vrsta sisara, četiri vrste gmizavaca i jedna vrsta vodozemaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije