Treba li ikome Narodna i univerzitetska biblioteka BiH

Radiosarajevo.ba
Treba li ikome Narodna i univerzitetska biblioteka BiH

O stradanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, o zapaljenoj Vijećnici, o stravičnom infernu u  noći 25/26 avgusta 1992. godine, objavljeno je bezbroj reportaža, fotografija, TV snimaka, članaka, intervjua,  eseja, pa i naučnih publikacija. Šta novo kazati danas, dvadeset i jednu godinu nakon bibliocida, knjigocida i kulturocida i na koji način skrenuti pažnju odgovornih na  agoniju Biblioteke, koja je započela granatiranjem i paljenjem Vijećnice i traje, evo i sada?

Ovako počinje apel uposlenika  Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH), jedne od sedam institucija kulture od državnog značaja koje ispaštaju državnu nebrigu i pravni vakum u kojem su se našle. 

Ilustracija: Vijećnica u laviranom tušu; Adrijana Todorović, http://archi.blogger.ba

Uposlenici se pitaju i kako je moguće da gradonačelnik Sarajeva i druge uvažene ličnosti i institucije najavljuju velike manifestacije u 2014. godini, pored ostalog i u zgradi Vijećnice, a da pritom niko ne uključuje NUBBiH, tim prije, jer je ova Biblioteka i u zvaničnom Zemljišno-knižnom izvatku Općinskog suda u Sarajevu jedini nosilac prava korištenja zgrade Vijećnice.

NUBBiH jedan je od čuvara kulturno-historijskog naslijeđa BiH i nekima trn u oku - smatraju u ovoj instituciji. Njezino blago su pisani dokumenti hiljadugodišnje historije države na uzburkanom Balkanu.

Danas je NUBBiH  članica  najvažnijih međunarodnih bibliotečkih organizacija i asocijacija (CENL, IFLA, TEL, SVJETSKE DIGITALNE BIBLIOTEKE, ISSN, ISBN, ISMN i dr.) i čvorište Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, jedan od čuvara, baštinika i promotora kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Posljednja plaća zaposlenicima isplaćena je za novembar 2012! Dugovanja za komunalije i obaveze prema dobavljačima (toplotna i električna energija i sl.) neophodne za svakodnevni rad stalno rastu!  Ali, to se izgleda ne tiče onih koji odlučuju o načinu utroška sredstava poreskih obveznika, kao ni to što oni nemaju već duže vremena penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje, kao i prava koja iz toga proizilaze.

Jedna od najreprezentativnijih sarajevskih građevina - Vijećnica, nekadašnji hram knjige i znanja, zapaljena je u noći između 25/26 avgusta 1992. godine kada je, uprkos nadljudskim naporima vatrogasaca, uposlenika biblioteke i mnogih zaljubljenika u knjigu, uništeno oko dva miliona bibliotečkih jedinica, među kojima i znatan dio specijalnih zbirki.

Iz NUB-a napominju da je ovu instituciju ipak osnovala država BiH prije 68. godina i odredila njene obaveze i nadležnosti, a uloga osnivača valjda je da tu ulogu i dalje izvršava, kažu u svom apelu te nastavljaju: 

"Izgleda da je bitnije od ovog pitanja: kako useliti u Vijećnicu i u njoj se ustoličiti, ne brinući o kulturnom naslijeđu BiH, pa i Sarajeva? A Gradonačelnik bi da u Vijećnicu smjesti „reprezentativni dio bibliotečkog fonda“ (misleći, valjda, pri tom na rukopisnu zbirku, zbirku rariteta). Potpuno besmisleno i nelogično! Ipak, potrebno je da neko nadležan donese odluku o tome".

Pitanje, koje se, s obzirom na neriješen pravni status, neriješen način finansiranja i ukupnu neizvijesnu sudbinu ove Biblioteke, samo po sebi nameće: treba li ikome u ovoj državi Nacionalna i univerzitetska biblioteka i postoji li za nju uopće modus vivendi? - pitaju se uposlenici NUB-a u svom apelu javnosti. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije