Tradicija mukabele u Novom Pazaru duža od četiri i po vijeka

Anadolija
Tradicija mukabele u Novom Pazaru duža od četiri i po vijeka
Od vremena dolaska Osmanlija i izgradnje prvih džamija u Novom Pazaru se kroz vijekove održala i sačuvala tradicija zajedničkog učenja islamske svete knjige Kur'ana.

Ta tradicija nije prekidana duže od četiri i po vijeka. U Hadži-Hurem džamiji, na osnovu tariha (hronogram na kamenoj ploči), izgrađenoj 1560/61. godine, prema historijskim izvorima i saznanjima imama, svakog ramazana je učena mukabela.

Mukabela je učenje Kur'ani-Kerima (čitanje) po 10 lista ili 20 stranica svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija. Kako bi vjernici i vjernice našli slobodnog vremena učenje mukabele je organizirano u podnevskom i ikindijskom vremenu, prije ili iza namaza. 

Mukabelu uče imami, hafizi i oni koji znaju i umiju pravilno i tačno učiti i izgovarati Allahovu Knjigu. Prva mukabela se počinje učiti dan prije ramazana, a završava se Hatma dovom uoči Bajrama ili Hatma dovom u džamiji prije klanjanja bajram-namaza.

Nezir ef. Salihović je više od tri decenije imam i Hadži-Hurem, poznatijoj kao Bor džamiji. On potvrđuje da je ova, jedna od najstarijih novopazarskih džamija, poznata po mukabeli jer nijedan ramazan nije prošao bez zajedničkog učenja Kur'ana.

"Džemat ove džamije nikada ne pamti da je mukabela prestajala da se uči u ovoj džamiji, čak ni za vrijeme rata. Mubarek ramazan donosi mnogo blagodati, znamo da je to mjesec posta, magfireta (oprosta), rahmeta (milosti), a znamo prije svega da je mjesec Kur'ana", kazao je efendija Salihović podsjetivši da je u ramazanu u noći Lejletu-l-Kadr počela objava Kur'ana. 

Da bi mukabela bila uspješnija i učvrstila ispravnije čitanje Kur'ana kod vjernika mukabele, pored imama džamija, predvode hafizi Kur'ana (oni koji su Kur'an naučili napamet).

Svake godine u Novi Pazar, radi učenja Kur'ana i predvođenja vjernika na teravih i ostalim namazima, za ramazan iz Makedonije, Turske, Egipta ili drugih mjesta dolaze hafizi.

 

Mukabelama u novopazarskim džamijama žene, čak u većem broju, prisustvuju tom zajedničkom vjerskom programu. Istovremeno, u svim džamijama gdje se uči mukabela, na gornjem spratu su žene: nane, hanume, djevojke i djevojčice koje prate glasno izgovaranje Kur'anskih riječi.

S obzirom da se mukabela održava u podnevnim i popodnevnim satima vjerski obrazovane muslimanske žene dolaze u džamije i čitaju i prate ispravno učenje Kur'ana. Na svakoj mukabeli boravi po nekoliko desetina muslimanki. Često se može zapaziti da na mukabele zajedno dolaze nana i unuka, svekrva i snaha, majka i kćerka…

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije