Toyota na vrhu liste najpouzdanijih automobila

Radiosarajevo.ba
Toyota na vrhu liste najpouzdanijih automobila

Prema 2011. Auto Bild TÜV izvještaju ukupno 17 Toyota modela našlo se u kategoriji Top 10, i to sa čak 8 modela u 5 starosnih skupina vozila ( 2-3, 4-5, 6-7, 8-9 i 10-11 godina starosti), javljaju hrvatski mediji.
 
Toyota je prema ovom istraživanju najbolje rangirani proizvođač automobila. Prius, potpuno hibridno vozilo i pionir vrhunske tehnologije, pokazao se kao najpouzdanije vozilo u svojoj klasi. S indeksom kvara od samo 2,2 posto vodeći je po pouzdanosti u kategoriji vozila između dvije i tri godine starosti. Ovaj uspjeh postignut je na temelju 8 milijuna inspekcijskih pregleda koje je proveo TÜV u proteklih 12 mjeseci.

Toyota Auris, u istoj kategoriji kao i Prius, zasjela je na drugo mjesto ljestvice najpouzdanijih s indeksom kvara od samo 2,3 posto. Pri inspekciji kočionog sustava, svjetlosnih sklopova, ovjesa i ekološke prihvatljivosti, ni Prius ni Auris nisu pokazali slabosti i oba su vozila postigla vrlo nizak indeks kvara, uzmemo li u obzir TÜV-ov prosjek od 5,5 posto.

 Iste rezultate polučila je i Corolla Verso. Pobijedivši 2009. godine u kategoriji vozila starosne dobi od dvije do tri godine, sada je osigurala naslov za 2011.godinu u kategoriji vozila starih između četiri i pet godina s indeksom kvara od 4,2 posto (podsjetimo se da je prosjek indeksa kvara prema TÜV standardima 5,5 posto). Toyota Avensis, nove generacije, postigla je izvrsno četvrto mjesto s indeksom kvara od 5,0 posto u kategoriji vozila starih do godine dana gdje je prosječan indeks kategorije 10,4 posto. Također, Avensis stare generacije bilježi nadprosječne rezultate u kategoriji vozila starosne dobi od šest do sedam godina s indeksom kvara od 7,6 posto. Toyota RAV4 i Corolla također su postigli zavidan, nadprosječan uspjeh prema istraživanjima TÜV-a.

 Izvrsne rezultate u TÜV izvještaju za 2011. godinu Toyota nastavlja s vozilima starijih godišta. Tako je u kategoriji starosne dobi od osam do devet godina (prosječan indeks kvara 21,4 posto) Toyota RAV4 postigla odlične rezultate s indeksom kvara od samo 10,2 posto, a Toyota Yaris s indeksom 12,7 posto. Toyota isto tako bilježi vrlo dobre rezultate u najstarijoj skupini testiranih vozila, od deset do jedanaest godina gdje je prosječan indeks kvara 26 posto. U najstarijoj skupini RAV4 bilježi 10,5 posto, Yaris 13,9 posto, Corolla 14,9 posto i Avensis 16,6 posto indeks kvara.

TÜV izvješće izdano je od strane njemačkog automobilskog magazina Auto Bild i služi kao važna smjernica pri kupnji novog ili rabljenog vozila. Toyotini izvrsni rezultati i ove godine u svakoj starosnoj kategoriji govore o pouzdanosti marke te potvrđuju Toyotinu predanost ka cilju izrade najkvalitetnijih automobila na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije