Toronto: Premijerno prikazan novi film Jasmile Žbanić

Radiosarajevo.ba
Toronto: Premijerno prikazan novi film Jasmile Žbanić

Okarakterisan kao 'hrabra drama',  novi film Jasmile Žbanić Za one koji ne mogu da govore (For those who can tell no tales), premijerno je prikazan u subotu, na 38. Toronto film Festivalu. 

Na fotografiji: Jasmila Žbanić sa Kym Vercoe na festivalu u Torontu (Getty Images Larey Busacca)

Prve kritike o filmu govore kako se radi o spomenu na 3000 Bošnjaka koji su ubijeni u etničkom čišćenju na području Višegrada tokom rata u Bosni 1990-ih, a posebno na žene koje su silovane u mučene u hotelu-logoru Vilina Vlas. 

Kritičar Varietyja kaže kako film ostavlja značajan dojam, uprkos kratkom trajanju (75 minuta). Opisuje kako je film strukturiran kao misterija fokusirana na turstkinju iz Australije koja postepeno dolazi do saznanja da se u gradu u koji je doputovala kako bi se upoznala sa djelom nobelovca Ive Andrića, dešavalo nešto strašno. 

Podsjetimo, film Za one koji ne mogu da govore inspirisan je stvarnom potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe

Nisam znala, niko mi nije rekao!

Film je sniman u Sarajevu, Višegradu, Sydneyu, a uloge pored australske umjetnice Kym Vercoe tumače Boris Isaković, Leon Lučev, Damir Kustura, Jasna Đuričić... Scenarij, uz Žbanićevu, potpisuje i Vercoe. 

U intervjuu za ScreenDaily, redateljica je, između ostalog, ispirčala i kako su snimanje u Višegradu realizirali u tajnosti, s obzirom da im lokalne vlasti nisu dopustile snimanje u hotelu Vilina vlas.

"U ovom trenutku, u Višegradu, isti oni srpski zvaničnici koji negiraju genocid investiraju 12 miliona eura u novi 'umjetnički grad' Emira Kusturice, Andrićgrad. Ali to je samo politički bullshit, politička odluka da se zataška genocid. Pa ne biste gradili kino i umjetničku akademiju u Auschwitzu, zar ne?", rekla je Jasmila Žbanić za ScreenDaily.

Samo u gradu Višegradu u prva dva mjeseca rata 1,785 ljudi je zaklano i bačeno u rijeku Drinu, upozorila je Žbanićeva, a na pitanje da li će se filčm prikazati u Višegradu, rekla je: 

"Trudit ću se, ali mislim da će ići teško. Možda Emir odluči da pozove film u svom umjetničkom gradu. To bi bilo progresivno. Mada sumnjam da će njegovi pokrovitelji to dozvoliti".  

Film je prikazan u selekciji Special Presentation, rame uz rame sa ostvarenjima vodećih svjetskih filmadžija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije