Toplotni val i u Tuzli, spas na Panonskim jezerima

Radiosarajevo.ba
Toplotni val i u Tuzli, spas na Panonskim jezerima

I na području Tuzle, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, temperatura zraka je izuzetno visoka i očekuje se da tokom dana dostigne 39 stepeni celzijusa.

Brojni Tuzlaci su proteklog petka, subote i nedjelje spas od visokih temperatura pronašli na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, koje je posjetilo oko 36.000 gostiju.

''Samo jučer je postavljen i prvi ovogodišnji rekord od 16.500 posjeta tokom dana. Već od ranih jutarnjih sati, Panonika je bila odredište za veliki broj građana Tuzle i gostiju sa svih strana svijeta i naše zemlje'', istaknuli su iz Panonike.

Iz Kompleksa Panonskih jezera kažu da je ugodna temperatura vode od 28 stepeni, zraka u hladu 37 stepeni celzijusa, kao i saliniteta čiste vode u jezerima i slapovima od 37 grama/litru. 

Cijelu BiH zahvatio je toplotni val i doveo do rasta temperatura zraka i do 40 stepeni. Crveni meteo alarm uključen je u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Višegradu i Tuzli, što znači da su vremenske prilike izuzetno opasne zbog visokih temperatura.

Iz Federalnog hidro-meteorološkog zavoda BiH upozoravaju da su ovakvi vremenski uslovi 'opasni po život'.

Metereolozi prognoziraju da se već krajem današnjeg dana u našoj zemlji očekuje postepeno naoblačenje, a tokom noći trebala bi pasti kiša, ponegdje praćena grmljavinom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije