Toplotni udar zahvatio Balkan: Crveni meteo alarm u BiH

Radiosarajevo.ba
Toplotni udar zahvatio Balkan: Crveni meteo alarm u BiH

Crveni meteo alarm na snazi je u većem dijelu Bosne i Hercegovine, gdje će temperature doseći i 41 stepen celzijusa, a iz Federalnog Hidrometeorološkog zavoda BiH izdato je upozorenje o mogućoj šteti i posljedicama vrućina štetnim po zdravlje, javio je novinar agencije Anadolija.

Dnevne vrijednosti temperatura kretat će se između 35 i 41 stepen celzijusa.

Prema najavama meterologa danas ce u bh. gradovima Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Višegradu biti alarmantno stanje.

Dežurna meteorologinja Federalnog HMZ BiH Ismira Ahmović, kazala je za agenciju Anadolija (AA), da će danas u BiH preovladavati sunčano i vruće, prema kraju dana očekuje se postupno naoblačenje, sto će u noći sa ponedjeljka na utorak u Bosni uvjetovati kišu i pljuskove, ponegdje praćene grmljavinom. Vjetar će biti uglavnom slab, zapadni i jugozapadni, a najviša dnevna temperatura će se kretati uglavnom izmedju 35 i 41 stepen.

Od sutra se očekuje blagi pad temperatura, prijepodne uz nešto više oblaka očekuje se kiša pljuskovi i grmljavina, mjestimično u Bosni, dok će u Hercegovini biti nešto manje oblačnosti i sunčanije. Poslije podne u zapadnim djelovima očekuje se smanjene oblačnosti, više sunčanih perioda. Jutarna temperatura će se kretati između 13-19, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura će biti između 27 i 35 stepeni.

Talas toplog vazduha zahvatio je područje zapadnog Balkana, gdje je za danas najavljeno i više od 40 stepeni celzijusa, a najtopliji gradovi , prema najavama danas će biti Mostar, Podgorica, te Knin i Pazin, gdje će temperature zraka dosezati i 40 stepeni.

Hidrometeorloški zavod upozorio je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova da ovih dana Crnu Goru očekuje toplotni talas, sa temepraturom od oko 40 stepeni Celzijusa.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) izdao je upozorenje da će danas na širem području temperature zraka dostizati i do 40 stepeni.

U Hrvatskoj također preovladava sunčano vrijeme, u većini krajeva je vrlo vruće. Najviše dnevne temperature zraka kreću se između 34 i 39 stepeni celzijusa, samo u Gorju i ponegdje na Jadranu malo niža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije