Toplotni udar: Poslodavci moraju zaštititi radnike

Radiosarajevo.ba
Toplotni udar: Poslodavci moraju zaštititi radnike

Val velikih vrućina još traje, a visoke temperature zraka negativno utječu na zdravlje ljudi. Posebno su ugrožene starije osobe, djeca, trudnice, hronični bolesnici, te osobe koje obavljaju posao na otvorenom prostoru i izložene su visokim temperaturama duži vremenski period.
Pod povećanim rizikom su i mladi, koji u vrijeme raspusta, mnogo vremena provode na otvorenom, često bez adekvatne zaštite

Stoga je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo danas poslodavcima preporuku da provedu mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje posljedica velikih vrućina po zdravlje zaposlenika. 

"Ukoliko proces rada to dozvoljava, poslodavci mogu mjere zaštite osigurati i preraspodjelom radnog vremena u toku radnog dana. Mjere zaštite mogu se osigurati i raspoređivanjem zaposlenika na druge poslove u toku radnog vremena", navodi se u saopćenju što ga je potpisao federalni ministar Vjekoslav Čamber

Hitna Pomoć: 429 intervencija

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata registrirano je 429 intervencija i oko šezdeset kućnih posjeta. Najčešće su to pacijenti kod kojih je registrirana vrtoglavica i glavobolja uzrokovanom vrućinama, te visok pritisak. Apeliraju na stanovništvo da poštuju upozorenja što ih nadležni upućuju u vezi sa ponašanjem u situacijama visokih temperatura zraka.



Meteo-alarm s oznakom "crveno" i danas je na snazi za područje cijele Bosne i Hercegovine. To znači visoke temperature s opasnošću po život, a koje će vrhunac dostići u periodu od 14 do 16 sati i iznositi do 40 stepeni Celzijusa. 

Iz FHMZ ne preporučuju boravak na suncu od 11 do 16 sati jer će i vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, te da se oni koji ipak moraju izlaziti dobro zaštite. Ovakvo vrijeme očekuje se sutra i prekosutra, s tim da bi u nedjelju poslijepodne trebala pasti kiša, nakon čega će doći do pada temperatura.

Kad potražiti pomoć?
Medicinski stručnjaci ponavljaju mjere zaštite kojima se mogu smanjiti i prevenirati negativni efekti visokih temperatura na zdravlje stanovništva

Radi zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih visokim temperaturama preporučuju se u toku dana češće piti manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a smanjiti unos gaziranih pića. U ishrani upotrebljavati veće količine voća i povrća da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli. 

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja obratiti se za pomoć u najbližu ambulantu. Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom itd.) starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera, javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije